Konjević: Prioritet u radu mora biti rasvjetljavanje ubistava

Konjević je rekao da su tokom ove godine uložena značajna sredstva u opremanje policije, kao i da će se sa tim aktivnostima nastaviti u 2015. godini
78 pregleda 11 komentar(a)
Raško Konjević, Slavko Stojanović, Foto: Uprava policije
Raško Konjević, Slavko Stojanović, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 26.12.2014. 19:10h

Od 16 ubistava počinjenih u ovoj godini do sada je rasvijetljeno 12, dok se radi na rasvjetljavanju preostalih četiri kao i svih krivičnih djela iz prethodnog perioda, saopšteno je na proširenom Kolegijumu Uprave policije MUP u policijskom kampu na Zlatici kome je prisustvovao ministar Raško Konjević.

On je naglasio da prioritet u radu mora biti rasvjetljavanje ubistava.

Konjević je rekao da su tokom ove godine uložena značajna sredstva u opremanje policije, kao i da će se sa tim aktivnostima nastaviti u 2015. godini.

"Konjević je istakao da će biti obnovljena četvrtina voznog parka kroz nabavku 146 patrolnih vozila, a da je već potpisan ugovor za kupovinu 45 vozila za graničnu policiju. Ona će, kroz donaciju Slovačke, dobiti još 25 automobila. Dodatna četiri specijalizovana automobila dobiće i Posebna jedinica policije", saopšteno je iz MUP.

Takođe, Konjević je podsjetio da je, kroz uštede u MUP-u, obezbijeđeno 400.000 eura za Sektor kriminalističke policije kao i 200.000 eura za Forenzički centar.

"Naredne godine nabaviće se nove uniforme, radi se na pribavljanju AFIS sistema, a u prvom kvartalu bi trebalo da se završi projektni zadatak za postavljanje stacionarnih radarskih sistema na najfrekvetnijim putnim pravcima u Crnoj Gori", kazali su iz MUP.

Konjević je dodao da će se raditi na jačanju tehničke opremljenosti policije, da su ove godine postignuti značajni rezultati po različitim linijama rada, međutim da ih je naredne godine potrebno unaprijediti.

"Prioritet u radu mora biti rasvjetljavanje ubistava, a neophodno je postići mjerljive rezultate u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, jer od toga zavisi napredak Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama", ističu u MUP-u.

Stojanović: Rezultati zadovoljavajući

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je kazao da se sveukupni rezultati mogu ocijeniti zadovoljavajućim, ali da oni u narednom periodu moraju biti bolji.

"Potrebno je pojačati operativni rad na terenu, uz bolju organizaciju i koordinaciju policijskih poslova i zadataka", saopšteno je iz MUP-a.

Ministar i direktor su apostrofirali da postizanje mjerljivih rezultata iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije moraju biti prioritet u radu i djelovanju policijskih službenika, shodno obavezama iz akcionih planova procesa evropskih i evroatlanskih integracija.

"Istakli su i pohvalili učešće službenika Uprave policije MUP-a u međunarodnoj policijskoj saradnji kada su u pitanju i hapšenja u inostranstvu dva lica koja su se međunarodno potraživala – Darka Šarića i Safeta Kalića“, kazali su u MUP-u.

Kada je u pitanju međunarodna policijska saradnja, posebno je izdvojena nedavno uspješno sprovedena akcija Sektora kriminalističke policije sa američkom agencijom DEA i Policijom Rumunije, u kojoj su na našoj teritoriji uhapšena tri strana državljanina koja su u SAD optužena za teška krivična djela i koje NCB Interpol Vašington međunarodno potražuje. Ova akcija je, zaključeno je, primjer kvalitetne međunarodne saradnje u kojoj je naša policija još jednom pokazala da daje značajan doprinos na suzbijanju najtežih krivičnih djela međunarodnog kriminala.

Pomoćnici direktora Uprave policije su predstavili radne rezultate koje su organizacione jedinice kojima rukovode postigle u ovoj godini.

Oduzeto za 25 odsto više oružja

Konstatovano je da je stanje javnog reda i mira u periodu od početka ove godine bilo povoljno.

"Javno okupljanje koje je nosilo navjeći bezbjednosni rizik je svakako bila Povorka ponosa, održana u novembru u Podgorici, koja je zahvaljući dobroj organizaciji Štaba i sprovođenju aktivosti od strane policijskih službenika na terenu protekla bez ijednog incidenta“, kazali su u MUP-u.

U ovoj godini je oduzeto za 25 odsto više oružja nego u prethodnoj, a najveći broj oružja oduzet je u Podgorici i Nikšiću.

Stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima ocijenjeno je kao povoljno, uz smanjenje broja smrtno stradalih lica u odnosu na godinu ranije. Konstatovano je da su aktivnosti Štaba operativne akcije „Ljeto 2014“ bile dobro isplanirane i efikasno sprovedene jer je ova ljetnja turistička sezona po svim linijama rada bila uspješnija od prethodne sa aspekta policijskog rada i rezultata.

U oblasti suzbijanja kriminaliteta postignuti su dobri rezultati, uz konstataciju da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi u narednom periodu bili efikasniji.

"Od 16 ubistava počinjenih u ovoj godini do sada je rasvijetljeno 12, dok se na rasvjetljavanju preostalih četiri kao i ovih krivičnih djela iz prethodnog perioda radi i to se smatra prioritetnim policijskim aktivnostima“, kazali su u MUP-u.

Konstatovano je da su službenici angažovani na poslovima otkrivanja i suzbijanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga imali veoma dobre rezultate, a pohvaljen je i rad NCB Interpol Podgorica.

"Forenzički centar, čija je Grupa za hemijska ispitivanje prije nekoliko dana dobila međunarodnu akreditaciju, je značajno doprinio rasvjetljavanju krivičnih djela. Specijalna antiteroristička jedinica i Posebna jedinica policije su pružali značajnu podršku drugim organizacionim jedinicama u obavljanju policijskih poslova i zadataka. Brojne uspješne aktivnosti realizovali su i službenici Sektrora za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Sektora granične policije", ističu u MUP-u.

Bonus video: