Sve tanji spisi za ubistvo Šćekića, Đukanović: Bigović životno ugrožen

Pri donošenju presude neće se koristiti ni dio izjava koje je Žarko Radulović dao svjedočeći u sudu oktobra 2007. godine
211 pregleda 6 komentar(a)
Žarko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Žarko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.12.2014. 12:41h

Iz spisa sudskog predmeta za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića biće izuzete izjave i koje je suvlasnik “Splendida” Žarko Radulović iznio svjedočeći 15. i 16. oktobra 2007.

Vrhovni sud ukinuo je osuđujuće presude za to ubistvo, pod obrazloženjem da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave koje su Radulović i bivši zaštićeni svjedok Zoran Vlaović dali ranije tužiocu. Sada su iz spisa sklonjene i izjave koje je Radulović dao na Sudu, a vezane su ono što je ispričao tužiteljki Stojanki Radović.

U svim dosadašnjim osuđujućim presudama Višeg i Apelacionog suda, svjedočenje Radulovića bilo je ključno da okrivljeni za ubistvo Šćekića budu osuđeni na 120 godina zatvora. Predsjednik vijeća Apelacionog suda, sudija Dragiša Rakočević, precizno je naveo stranice sudskih zapisnika koje će biti izdvojene.

Objasnio je da će taj materijal biti spakovan u kovertu i predat sudiji za istragu Višeg suda i da se ne može koristiti pri donošenju presude. Protiv tog rješenja nije dozvoljena žalba.

Radulović se juče odazvao pozivu suda, ali će zbog novih okolnosti svjedočiti tek 23. januara 2015.

"Nisam ovdje da opstruiram proces, već da pomognem koliko znam, a znam vrlo malo. Kod specijalnog tužioca je bio razgovor, a ne saslušanje", kazao je Radulović.

Prije nego je ukinuta presuda, Apelacioni sud potvrdio je presudu podgoričkog Višeg suda optuženima za ubistvo policajca. U presudi je pisalo da su Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca.

Milan Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora, Ljubo Vujadinović ga je čekao u kolima. I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora. Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu "Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela, Radulovića.

Prema navodima presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio prijatelj optuženih Baranin Alan Kožar.

Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Advokat Đukanović: Ljubo Bigović je životno ugrožen

Advokat Dragoljub Đukanović, izjavio je da je okrivljeni Ljubo Bigović na jučerašnje suđenje doveden iz bolnice, jer je veoma lošeg zdravstvenog stanja.

"Došao je samo da se suđenje ne bi odložilo. Tokom pretresa se požalio da ne može da izdrži da prati tok sudskog procesa, pa je vrlo brzo, uz dozvolu suda, napustio sudnicu. Bigović je jako lošeg zdravstvenog stanja i životno je ugrožen, tako da tražim od suda da mu se omogući liječenje i da se ukine pritvor", naveo je branilac.

Bonus video: