Preminuo slikar Miodrag B. Protić

0 komentar(a)
Miodrag B. Protić (Novina)
Miodrag B. Protić (Novina)
Ažurirano: 25.12.2014. 18:22h

Slikar Miodrag B. Protić, osnivač i prvi direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji je bio i autor značajnih izložbi i uticajni teoretičar, istoričar i kritičar jugoslovenske i srpske moderne i savremene umjetnosti, preminuo je u Beogradu u 93. godini.

Protić je bio upravnik MSUB-a od njegovog osnivanja 1965. godine do 1980. godine, kada je penzionisan. Bio je i prvi upravnik Moderne galerije u Beogradu, koja je počela da radi 1959. godine, na osnovu Odluke Saveza za kulturu narodnog odbora grada Beograda.

Nedavna izložba MSUB-a u Kući legata “50 umetnika iz zbirki MSUB - Jugoslovenska umetnost 1951-1989” bila je svojevrsni omaž Protiću i njegovom načinu (decenijskog) istorizovanja i muzealizovanja umjetnosti XX vijeka. Ideju za takav koncept dobio je, kako je naveo u knjizi “Nojeva barka” (SKZ, Beograd, 1992), u razgovorima s prvim direktorom Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku Alfredom Barom i kasnijim direktorom MoMA Reneom D’Arnankurom, sa kojim se susretao dok je bio na studijskom putovanju u SAD kao stipendista fondacije “Ford” (1962).

Bonus video: