CPC: Sveštenici CPC nijesu obili crkvu u Gornjim Rogamima

353 pregleda 7 komentar(a)
CPC, osveštanje, litija, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
CPC, osveštanje, litija, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 25.12.2014. 16:59h

U ponovljenom postupku po privatnoj tužbi Mitroplije crnogorsko-primorske protiv mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila i sveštenika Jovana Tomovića i Dragan Pavlovića, zbog toga što su 25. avgusta 2011. godine navodno obili bravu i ušli u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Gornjim Rogamima, tužilac i svjedoci ostali su pri prethodnim iskazima, kao i odbrana.

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak, 29. decembra.

Punomoćnik CPC Željko Tomović kazao je da je čitav postupak vođen radi omalovažavanja značaja ličnosti mitropolita Mihaila i sveštenika Tomovića i Pavlovića i kako bi se obezvrijedio značaj CPC.

U prvostepenom postupku, koji je na osnovu žalbe Mitropolije crnogorsko-primorske Viši sud vratio na ponovni postupak, sudija Nenad Vujanović, oslobodio je mitroplita Mihaila i sveštenike Tomovića i Pavlovića optužbi uz obrazloženje da "se radi o specifičnom djelu, te da ulazak u crkvu, za koju sveštenici CPC nijesu znali da pripada SPC, nije isto što i ulazak u tuđe prostorije, jer se crkva ne smatra stambenim objektom".

"Radnja u tužbi nije ni precizno opisana i ne podliježe Zakoniku o krivičnom postupku. Isto tako nema ni krivičnog djela oštećenja, kako je navedeno u tužbi, u smislu da je polomljena brava na vratima", saopštili su iz CPC.

Tokom suđenja sveštenici CPC kazali su da su bili u Crkvi Svetog argangela Mihaila u Gornjim Rogamima 25. avgusta 2011. godine, ali su odbili optužbe da su obili bravu, tvrdeći da su vrata, kada su došli tamo, bila otključana.

"U današnjem iskazu svjedok Branko Đurović pojasnio je da, kada je došao dva dana nakon što su u Crkvi bili sveštenici CPC, nije mogao da otključa vrata ključem koji je posjedovao i da pretpostavlja da je prethodna brava bušilicom obijena i zamijenjena, ali da ne zna koja osoba je konkretno to uradila, već da samo može da pretpostavlja. Branilac CPC dodao je da svjedoci nijesu ukazali ni na jednu bitnu činjenicu za krivični postupak, da tužilac nije dokazao da su tuženi "uništili, oštetili ili učinili neupotrebljivom tuđu stvar, ističući da je Crkva ruinirana, te da nema elemenata krivičnog djela", saošteno je iz CPC.

Bonus video: