Policija odgovorila Markoviću: Sve ćemo poslati, samo treba vremena

Iz policije rekli da nisu odbili da dostave dokumentaciju, već da im treba vremena da prekriju lične podatke iz svih spisa
57 pregleda 2 komentar(a)
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2014. 17:47h

Iz Uprave policije (UP) saopštili su juče da nije tačno da direktor te institucije Slavko Stojanović odbio da dostavi dokumentaciju o istragama napada novinare Komisiji koja se bavi tim pitanjima.

Šef Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković, prethodno je rekao da je prvi čovjek UP nije dostavio traženu dokumentaciju, već ih je uputio da pošalju zahtjev za samo tri slučaja.

“Direktor je predsjednika Komisije 15. decembra obavijestio da Uprava policije još nije u mogućnosti da Komisiji dostavi kompletne predmete istraga svih napada na novinare u Crnoj Gori, kako aktivnih tako i završenih, kao i svu dokumentaciju koja se odnosi na ove slučajeve, budući da je prije toga neophodno sprovesti zakonsku proceduru.

UP je, kao što je u odgovoru predsjedniku Komisije i navedeno, u proteklom periodu prikupila obimnu dokumentaciju o ovim slučajevima, ali je u njoj, kako to nalaže Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, potrebno prije dostavljanja Komisiji prethodno zaštititi određene lične podatke.

“Za dostavljanje kompletne dokumentacije odjednom, treba vremena ”, saopšteno iz UP

UP je od Odjeljenja za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama, dobila uputstva na koji način treba dostaviti tražene podatke, shodno navedenom Zakonu, a u kojima se navodi da je potrebno u svim aktima prekriti crnim flomasterom imena trećih lica, brojeve telefona, registarske oznake vozila, a potom akt iskopirati, u planovima rada prekriti imena policijskih službenika, u Izvještaju o poligrafskom testiranju prekriti imena ispitanika, nalaze vještaka kopirane dostavljati u izvornom obliku, krivične prijave kopirane dostavljati u izvornom obliku, kao i da se fotografije lica ne smiju dostavljati.

Prvo tri, pa ostalo

UP će, nakon završetka tih poslova koji iziskuju određeno vrijeme, Komisiji dostaviti spise predmeta koji su traženi sa svim informacijama koje se shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti mogu dostaviti.

Imajući u vidu sve navedeno, a posebno obimnost tražene dokumentacije, direktor je u odgovoru zamolio predsjednika Komisije da shodno procjeni tog tijela prvo uputi zahtjev Upravi policije za izuzimanje dokumentacije za tri slučaja, za koju je u odgovoru navedeno da će biti blagovremeno dostavljena.

Ovo iz razloga kako bi policijski službenici prvo sproveli proceduru koju ovaj Zakon propisuje na ta tri slučaja koje Komisija smatra prioritetnim i za koje uputi zahtjev. Ova procedura bi se potom, po istom principu, sprovela i na druge slučajeve shodno zahtjevima Komisije koji bi uslijedili, a sve u cilju dostavljanja dokumentacije traženih slučajeva Komisiji periodično, u najkraćem roku koji je moguć, budući da bi dostavljanje kompletne dokumentacije odjednom nakon spovođenja procedure shodno Zakonu potrajalo jer je za obradu svih ovih predmeta potreban određeni vremenski period”, piše u reagovanju policije.

“Štite imena policajaca, a mi kontrolišemo njihov rad”

Marković je kazao da je policija, da je htjela, do sada mogla dostaviti dokumenta makar jedne istrage.

Marković

“Mogli su odmah da počnu da nam šalju jedan po jedan dokument, a ne da nam sada traže da izabremo tri od svih istraga napada na novinare”, kazao je Marković.

On je komentarisao i izjavu ministra policije Raška Konjevića, koji je juče kazao da su Markovićevi navodi neistiniti.

“Razumijem potrebu ministra policije da insistira na poštovanju zakona, ali i shvatam da se radi o potezu političara. Ne ministra, nego političara Raška Konjevića, koji želi da relativizuje očit primjer nesaradnje policije sa Komisijom”, kazao je.

Marković je istakao da mu nije cilj da se prepucava preko medija, već da ukaže na propuste bilo kog državnog organa.

“I da insistiram da nam se obezbijede dokumenta koja nas po zakonu sljeduju. Kako da kontrolišemo istrage napada na novinare ako nemamo dokumentaciju koja se tiče tih istraga. Evo konstruktivnog predloga za ministra policije - kao predsjednik Komisije očekujem da Vlada podrži naš predlog o raspisivanju nagarade od milion eura za informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića, a za ostale slučajeve napada na naše kolege očekujem od njega da pokrene pitanje odgovornosti zbog čega iz UP-a još nijesmo dobili nijedan dokument, a valjda su za tri mjeseca mogli makar jedan poslati, u skladu sa Zakonom”, rekao je.

Komentarišući izjave Konjevića, Marković je rekao da u dopisu koji su dobili od policije piše da moraju zaštititi imena trećih lica, osoba koje su poligrafski testirane...

“Ne razumijem zašto da zaštite imena policajaca koji su vodili istragu, jer mi treba da kontrolišemo upravo njihov rad”, kazao je.

Bonus video: