Bokserski savez nezakonito radi

Nezadovoljni funkcionisanjem Bokserskog saveza Crne Gore, iz podgoričkog kluba R-Montenegro odlučili su da upute javnu kritiku rukovođenja i dešavanja u prestižnom olimpijskom sportu
362 pregleda 1 komentar(a)
Rašo Radusinović, Foto: Zoran Đurić
Rašo Radusinović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.12.2014. 08:44h

Nezadovoljni funkcionisanjem Bokserskog saveza Crne Gore, iz podgoričkog kluba R-Montenegro odlučili su da se obrate javnosti, kako bi, između ostalog, dobili odgovore na pitanja zašto već dvije godine ne postoje državna takmičenja.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Skupština BSCG održana je 31.10.2014 godine, a zapisnik još uvijek nije dostavljen klubovima, iako je obaveza shodno članu 43. Poslovnika o radu Skupštine BSCG bila, citiramo: „Zapisnik sa sjednice skupštine dostavlja se članovima skupštine najkasnije pet dana nakon njenog održavanja, preporučenom poštom. “Takođe, po Poslovniku član 10. predsjednik Skupštine je obavezan da pored udruženih klubova o održavanju Skupštine, pismeno obavijesti: Ministarstvo sporta, Crnogorski olimpijski komitet, sredstva javnog informisanja (novine, radio i televizijske kuće).

Na sjednici Skupštine nijesu bili prisutni predstavnici Ministarstva sporta i COK-a, što upućuje na zaključak da uopšte nisu bili obaviješteni o skupštini BSCG, a što znači da je poslovnik u oba ova slučaja prekršen.

Kako zapisnik sa zadnje sjednice skupštine BSCG održane 31.10.2014, još uvijek nije dostavljen, ne zna se da li je shodno tački 3. dnevnog reda, usvojen zapisnik sa prethodne sjednice skupštine održane 06.06.2014 godine. Ovo je od suštinske važnosti jer su na toj sjednici donijete ključne odluke koje se odnose na izbor članova Nadzornog odbora, a koji su izabrani u suprotnosti sa članom 99. statuta BSCG, koji glasi:

“Nadzorni odbor se sastoji od tri člana i bira se iz reda građana koji nijesu članovi skupštine“. A predloženi i izabrani članovi NO su članovi skupštine BSCG. Izbor predsjednika i generalnog sekretara, koji su izabrani na izbornoj Skupštini BSCG 25.01.2013 godine, bio je nelegitiman i protivstatutaran, jer su predloženi od člana skupštine (delegata) dakle od neovlašćenog predlagača, a ne od strane Predsjednika saveza čime je grubo prekršen član 69. statuta BSCG i član 79. statuta BSCG koji glasi:

„Generalnog sekretara predlaže predsjednik Bokserskog saveza Crne Gore, a na njegov predlog bira ga skupština BSCG.“ Na ovaj i ovakav predlog i izbor bilo je reakcija od strane prisutnih delegata na toj skupštini, čak su uloženi i pisani prigovori na zapisnik sa izborne skupštine, međutim sve je ostalo po starom, navodi se u saopštenju.

"Sekretarijat, koji po statutu čine predsjednik saveza, generalni sekretar i izvrsni direktor je tijelo kome su data i koje ima neograničena ovlasćenja, iako ne postoji odluka o njegovom formiranju. Kao dokaz ovoj tvrdnji postoji izvještaj Radnog tima za uvid u rad i kontrolu nacionalnih saveza br.3, od 30.06.2014.godine, zaveden kod Uprave za mlade i sport pod brojem 01/807.

"Takodje stav Radnog tima je da se izmijeni Statut BSCG i da se umjesto svemoćnog Sekretarijata, formira upravni odbor kao operativni organ Skupštine sa većim brojem članova (7-9), a u čiji sastav bi ušli poznavaoci ovog sporta, kao i ugledni privrednici koji bi ojačali funkcionisanje Saveza. BSCG je obavezan po Statutu da organizuje pojedinačno i ekipno prvenstvo Crne Gore, ali to u posljednje dvije godine nije radio.

Zato neka javnost, da sud o radu čelnika Bokserskog saveza, i poruku šta im valja činiti.., zaključuje se u saopštenju R-Montenegra.

Bonus video: