Svjedoci o optuženom Hotu: Opet bi mu dali novac da zatraži

Ime Velije Hota nalazi se među 30-ak crnogorskih državljana registrovanih u knjizi policije o bezbjednosno interesantnim osobama, koje su pobjegle u Zapadnu Evropu da bi izbjegle zatvor ili likvidaciju
410 pregleda 5 komentar(a)
Velija Hot, Foto: Jadranka Ćetković
Velija Hot, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 25.12.2014. 08:08h

Rožajci Jusuf Hot i Muko Begović, tvrde da su Veliji Hotu pozajmili 200.000 hiljada eura kako bi u centru Rožaja izgradio modernu stambenu zgradu sa poslovnim objektima. Oni su to izjavili u Višem sudu, gdje se Rožajcu sudi za pranje novca.

Velijin stric - Jusuf, kazao je da je dio novca, oko 120.000, dao sinovcu, jer je "znao da je pošten i da će mu ili vratiti novac ili dati stanove”...

"Pare sam mu pozajmio 2005. godine i tada smo potpisali ugovor, koji sam 2013. ovjerio i kod notara. I sada da mu zatreba, ja bih mu pozajmio, jer znam da će mi vratiti i da mogu da mu vjerujem“, kazao je Jusuf.

Begović je kazao da je Veliji pozajmio 85.000 eura, jer ga poznaje od djetinjstva...

"Nije mi još vratio novac, a nisam mu ni tražio jer znam da je u frci oko te zgrade”, kazao je Begović.

Tužiteljka Ljubinka Madžgalj, prigovorila je njegovom iskazu, rekavši da je očigledno da pokušava da pomogne optuženom... Istakla je da su ugovore o pozajmicama svjedoci ovjeravali naknadno.

Velija Hot tereti se da je oprao blizu 800.000 eura stečenih kriminalom. On je ranije na sudu kazao da je sav novac pozajmio od rođaka i prijatelja.

Hot je, prema optužnici, u periodu od 2005. do 2007. u platni promet Crne Gore stavio prljavi novac u iznosu od 719.819,056 eura.

"Prikrivajući porijeklo novca od prodaje droge, za koji je oglašen krivim u Sloveniji, stavio je u platni promet Crne Gore tako što je kupovao stambeno-poslovne prostore, zemljišta Zemljoradničke zadruge, ulagao u izgradnju benzinske pumpe”, piše u optužnici.

Ime Velije Hota nalazi se među 30-ak crnogorskih državljana registrovanih u knjizi policije o bezbjednosno interesantnim osobama, koje su pobjegle u Zapadnu Evropu da bi izbjegle zatvor ili likvidaciju.

Bonus video: