Tužilaštva razmatraju rezultate istrage o infekciji beba u Bijelom Polju

"Nakon što se rezultati izviđaja razmotre uslijediće odgovarajuće odluke", navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva
3 komentar(a)
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 24.12.2014. 16:20h

Viša državna tužilaštva u Bijelom Polju i Podgorici razmatraju rezultate izviđaja u slučaju smrti jedne i inficiranja četiri bebe u Opštoj bolnici u Bijelom Polju i Kliničkom Centru Crne Gore u Podgorici, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

"Nakon što se rezultati izviđaja razmotre uslijediće odgovarajuće odluke", navodi se u saopštenju.

U Klinički centra Crne Gore (KCCG) od 3. do 13. novembra primljeno je petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Roditelji tih beba podnijeli su dvije krivične prijave protiv NN lica iz te zdravstvene ustanove. Jedna je podnijeta protiv NN lica, koji su, kako se navodi, počinili teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a druga protiv NN lica, zbog osnovane sumnje za udruživanje, zataškavanje i neprijavljivanje infekcije.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić, poslije tog slučaja, podnijeli su ostavke.

Bakterije pronađene kod preminule bjelopoljske bebe izolovane su i na brisevima uzetim sa medicinske opreme i osoblja bjelopoljske bolnice, pokazala je dokumentacija koja je objavljena u emisiji Robin Hud, a u koju su "Vijesti" imale uvid.

Analiza briseva uzetih iz bjelopoljske bolnice pokazuje da je na šest predmeta i na rukama babice i doktorke izolovana bakterija bacillus sp, koja je nađena i kod preminulog novorođenčeta D.K.

U obdukcionom nalazu preminule bebe piše da je smrt djeteta nastupila zbog gušenja usljed krvarenja u plućima, a sve zbog infekcije novorođenčeta, kao i da je pregledom briseva dokazana bakterija bacillus sp. u brisu slezine.

U nalazima Instituta za javno zdravlje piše da su kod djeteta pronađene dvije bakterije - bacillus sp. u krvi, da je moguće da se radi o kontaminaciji, kao i staphylococus aureus u nosu.

Bonus video: