Premijera predstave "Urnebesna tragedija" u CNP-u

Predstava “Urnebesna tragedija” rađena je po istoimenom tekstu Dušana Kovačevića, napisanog 1991. godine
186 pregleda 0 komentar(a)
Urnebesna tragedija pres, Foto: Luka Zeković
Urnebesna tragedija pres, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.12.2014. 17:33h

Predstava “Urnebesna tragedija”, koju je po tekstu Dušana Kovačevića režirao Veljko Mićunović, premijerno će biti izvedena 26. decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, saopšteno je na konferenciji za medije u Nacionalnom tetaru.

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturg Slobodan Obradović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, izbor muzike potpisuje reditelj Mićunović, asistentkinja kostimografa je Lina Leković, a izvršni producent je Nela Otašević.

Uloge u predstavi povjerene su Ani Vujošević, Mladenu Neleviću, Vulu Markoviću (studentu druge godine Glume na FDU, Cetinje), Nadi Vukčević, Branimiru Popoviću, Branki Stanić, Metu Jovanovskom, Mišu Obradoviću i Momu Pićuriću.

"Ovo je priča o odrastanju, ovo je predstava o odrastanju jednog dječaka, momka, koji je u toku jednog dana, jedne noći, postao svoj čovjek. U predstavi se bavimo rekonstrukcijom jedne noći, posmatrajući kroz ključaonicu taj njegov najintimniji trenautak u životu. Zanimljivo i inspirativno je bilo baviti se Kovačevićevim tekstom i otvarati u njemu taj sudar tgaičnog i komičnog, poigravati se i razmaštavati situacije u kojima će se, prije svega, publika prepoznati, situacije koje često izgledaju sumanuto, a možda baš zbog toga djeluju kao svakodnevica. Svako od nas, siguran sam, ima svoj trenutak, tu neku noć u kojoj je odrastao. Možda samo treba sami da rekonstruišemo, da zagrebemo... Kada imate pred sobom zavodljiv komad kao što je 'Urnebesna tragedija' onda to može da bude prednost, a ože da bude i zamka i da vas odvede u prostore koji nisu dovoljno duboki, da vas prosto ta zavodljivost pisca natjera da mu se prepustite. Zanimljivo mi je bilo da se u ovom procesu sa divnom ekipom, bavim pitanjima koja su velika za svakog od nas intimno i koja nas negdje, usudiću se da kažem, uz dobrog pisca čine pametnijim”, kazao je Mićunović ističući da je cilj predstave da publika prepozna situacije i cijeli svijet koji u sebi ima realistični okvir a zapravo je, u najmanju ruku, apsurdan.

U predstavi “Urnebesna tragedija” zaigraće poslije 14 godina u CNP-u, i poznati makedonski glumac Meto Jovanovski.

"Drago mi je što sam ponovo u CNP-u, što sarađujem sa divnim mladim ljudima. Veljko Mićunović je reditelj koji od početka zna kakav komad treba da napravi, koji donosi hrabra pozorišna rješenja”, kazao je Jovanovski.

U fokusu generacija koja zna kuda treba da ide

Dramaturg Slobodan Obradović istakao je da je komad ”Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića napisan 1991. i da je akcenat stavljao na društveno-politički kontekst.

"Taj element ludila koji se provlači kroz čitavu predstavu je bila slika svog onog ludila koje nam se dešavalo devedestih. Kroz porodicu je bila prelomljena cijela država. Dvadeset i više godina kasnije nalazimo se u situaciji da osvrtanje na to vrijeme mora da se posmatra drugačije. Moramo da nađemo drugačiji ključ za taj tekst. A naš ključ je u dječaku Nevenu, u toj generaciji koja u originalnom tekstu ostaje pod znakom pitanja, u smislu da za njih budućnosti nema. Dvadeset godina kasnije mislimo da to pitanje nije ostalo bez odgovora. Naš fokus stavljen je na generaciju koja je mlada, koja je zdrava, koja ima budućnost i koja zna kuda treba da ide, i koja nosi taj bagaž sa sobom - svoju prošlost i svoje nasljeđe”, kazao je Obradović.

Bonus video: