Švercovane cigarete konačno otišle iz Berana

Švercovane cigarete su krajem aprila oduzete u Beranama, a potom gotovo dvadeset dana “čuvane” u tamošnjoj policiji
92 pregleda 0 komentar(a)
kamion, cigarete, Foto: Arhiva "Vijesti"
kamion, cigarete, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.12.2014. 19:54h

Švercovane cigarete koje su krajem aprila oduzete u Beranama, a potom gotovo dvadeset dana čuvane u tamošnjoj policiji, predate su Upravi za imovinu. Iz Uprave policije "Vijestima" je rečeno su cigarete predate 11. decembra toj Upravi, koja je ovlašćena da preuzima trajno oduzetu robu na teritoriji Crne Gore.

"Na osnovu pravosnažne presude Osnovnog suda u Rožajama i presude Višeg suda u Bijelom Polju, kojima je izrečena mjera bezbjednosti trajnog oduzimanja cigareta”, pojašnjeno je iz policije.

Šverc cigareta u Beranama otkriven je nakon što su “Vijesti” 12. maja dobile informaciju da je sada bivši načelnik tamošnje policije Veselin Krgović naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom, i da do granice treba da ga otprate komandir beranske policije Marijan Račić i policajac Duško Lazović.

Tog dana ekipa "Vijesti" posmatrala je kada je policijski automobil oznaka P-BA001 za čijim je upravljačem bio Račić, do rampe Granične policije dovezla vozača kamiona Raša Šabotića (53), koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije P-RO001, napustio krug sa kamionom punim cigareta.

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, nakon što su reporteri “Vijesti” uspjeli da fotografišu njegovo kretanje, parkiralo se u krugu Centra bezbjednosti Berane. Tek tada o zapljeni je obavješteno tužilaštvo.

Iz Uprave policije tog dana su dali zanimljivo objašnjenje za jednosatnu vožnju oduzetih cigareta - policajci su pratili kamion kako bi Šabotiću vratili robu za koju je imao dozvolu, ali su se vratili jer su ustanovili da je “rampa na hladnjači vozila bila neispravna”.

Veselin Krgović

Nakon višemjesečne istrage Unutrašnje kontrole Krgović je disciplinski kažnjen i u naredne dvije godine neće moći da stekne novo zvanje, pa na taj način neće ni napredovati u službi. Takvu odluku ministar policije Raško Konjević donio je kada je komisija MUP-a okončala disciplinski postupak protiv Krgovića, zbog toga što je nakon zapljene cigareta počinio niz povreda dužnosti.

Disciplinski postupak pokrenut je sredinom septembra na predlog UK. Inspektori UK su protiv Krgovića i njegovog pomoćnika Miloša Stojanovića podnijeli i krivičnu prijavu tužiocu u Beranama, koji je utvrdio da nema elemenata da se pokreće krivični postupak. Račić i Lazović su ispitivani tokom istrage UK, ali nijesu kažnjeni.

Krgović je i ranije dovođen u vezu sa švercom cigareta, ali je on to više puta oštro demantovao. Zbog najnovije afere smijenjen je sa mjesta šefa beranske policije, a na njegovo mjesto je postavljen Velimir Furtula.

Bonus video: