Đukanovića obradovao poziv da se pogleda dokumentacija u predmetu Telekom

"Iskren da budem, ne znam šta se oklijevalo sa tom inicijativom. Podsjetiću vas da ima i godina kada smo dobili najavu da samo što nije stiglo nešto što će da nam svima otvori oči", rekao je Đukanović
55 pregleda 0 komentar(a)
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2014. 15:25h

Premijera Mila Đukanovića obradovao je poziv američkog ambasadora Su Kej Braun crnogorskom tužilaštvu da posjeti Sjedinjene Američke Države (SAD) i pregleda dokumentaciju u predmetu Telekom i, kako je kazao, ne zna zašto je oklijevano sa tom inicijativom.

"Iskren da budem, ne znam šta se oklijevalo sa tom inicijativom. Podsjetiću vas da ima i godina kada smo dobili najavu da samo što nije stiglo nešto što će da nam svima otvori oči", rekao je Đukanović na otvorenoj sjednici Vlade na Cetinju, odgovarajući na pitanje novinara kakav je njegov stav povodom istrage o Telekomu.

Braun je u blogu objavljenom na sajtu Ambasade SAD, navela da se nada da će crnogorski tužioci, koji rade na slučaju Telekom, iskoristiti poziv američkog Ministarstva pravde da posjete SAD, gdje će imati pristup svim dokumentima u vezi sa tim slučajem, kao i pomoć u identifikovanju dokumenata koji mogu biti posebno važni za Crnu Goru.

"Hajde da pođemo po to, da vidimo šta je to. Vrlo me zanima lično, a naravno o tome ne odlučujem, već Vrhovno državno tužilaštvo (VDT)", rekao je Đukanović.

Ministar pravde, Duško Marković, kazao je da poziv Braun crnogorskom Tužilaštvu smatra potvrdom njihovog višegodišnjeg i dokazanog partnerstva.

On je kazao da nije upoznat sa zvaničnim pozivom odnosno ponudom, a u komunikaciji sa vrhovnim državnim tužiocem takođe nije ni on.

"Ta ponuda je upućena medijski, mi je čekamo sa nestrpljenjem", dodao je Marković.

On je podsjetio da je u tom predmetu Ministarstvo pravde kroz proceduru međunarodne pravne pomoći više puta komuniciralo sa nadležnim pravosudnim organima SAD i po tom osnovu dobilo odgovarajuću dokumentaciju na osnovu koje se crnogorsko Tužilaštvo odredilo.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar Telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, uključujući i sestru tada najvišeg vladinog funkcionera, koja se bavi advokaturom.

Bonus video: