Mandić: Ubistvo su mi traljavo podmetnuli

Mandić je rekao da je laž da je u njegovoj kući pronađeno dva miliona eura i da je laž da je saradnk DB-a
512 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2014. 07:26h

Damir Mandić optužio je juče policiju da mu je podmetnula dokaze kako bi bio optužen za ubistvo Duška Jovanovića i ocijenio da su taj posao inspektori šeprtljavo odradili.

Na početku trećeg sudskog procesa za ubistvo direktora “Dana”, okrivljeni je rekao da 10 godina nevin čami u zatvoru i da su mu od hapšenja, pa do danas u kontinuitetu kršena ljudska prava.

On se posebno osvrnuo na ključne dokaze - limenku “red bula” i pušku, na kojima su pronađeni njegovi otisci. Limenka je pronađena nedaleko od vozila iz koga je navodno pucano, a puška u tom “golfu”. Iz nje nije ubijen Jovanović.

"Limenka 'red-bula' bila je u autu 'pasat', vlasništvo moga brata, zajedno sa ostacima pistaća. Kada sam putovao na sjever Crne Gore sa Leonom Drešajem, kupio sam limenku da popijem. To je moja pretpostavka. Policija je bez prisustva svjedoka i advokata, nasilno otvorila 'pasat'. Što se tiče automatske puške pronađene u 'golfu 3', iz koje nije pucao, i mojeg DNK koji je pronađen na njoj, kažem da to nije moja puška, a moji branioci će objasniti kako se prenosi DNK. Ja mogu da se rukujem sa nekim i da taj uzme pušku i na njoj će se naći i moj DNK, odnosno mješavina DNK. To je moja pretpostavka. Druga pretpostavka je da je policija prilikom uzimanja uzoraka DNK, moguće razmazala tragove po kundaku puške i to nespretno, jer je ostalo još tragova", istakao je Mandić.

Pronalazak “golfa” iz koga je pucano na Jovanovića

Da svjedoči sudija

Njegov branilac, advokat Velibor Marković - predložio je da o pronalasku limenke svjedoči tadašnji istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović... "Da svjedoči o načinu pribavljanja limenke 'red-bula' i sjemenkama pistaća, jer se one ne pominju u zapisniku o uviđaju, a taj zapisnik je zaključen nakon pronalaska ovih predmeta. Jedino nedostaje podatak kada su pronađeni limenka i pistaći".

Mandić je rekao da je policijski inspektor na suđenju kazao da nikada nije vidio limenku tog pića i ostatke sjemenki: “Rekao je i da on to vještacima nije predao, a medijima to nije bilo interesantno da objave. Odbrana i ja smo došli do dokaza kako je podmetnuta limenka i to ćemo reći. Ne znam koji je moj motiv bio da ubijem Duška Jovanovića, jer smo bili u korektnim odnosima. Neka mi neko to kaže, jer ja ne znam taj motiv”.

Podmuklo sam uhapšen

On je konstatovao da je “na najsramniji i najpodmukliji način” uhapšen na aerodromu u Beogradu, da bi se insceniralo kao da je htio da bježi.

Rekao je da je tada krenuo avionom u Pariz na kik-boks meč Ivana Strugara i da valjda ne bi planirao da bježi sa svojim pasošem, preko aerodroma.

“Majka mi je rekla da je uhapšen brat Almir i da se inspektori raspituju za mene. Pozvao sam inspektora Kožara i rekao gdje se nalazim, da putujem, ali da ukoliko je potrebno mogu odmah da se vratim. Objasnio je da, ako ću se zadržati par dana, da mogu poći jer nije hitno. Ipak, ubrzo sam ipak uhapšen”. “Sve ovo sinhronizovano je i urađeno od policije, tužioca i medija. Do hapšenja sam imao uredan život u finoj porodici, sportista, pa ne znam kako sam to odjednom postigao da budem i ubica... Nisam kriv i nema čega da se stidim. Ne znam kome je interes da budem osuđen za nešto što nisam uradio", kazao je Mandić.

Politički džoker

Mandić je zamolio sud da sudski proces ne preraste u politički: “Kada nema ko što da kaže, pomene mene, kao da sam politički džoker. Ovo što se meni desilo, može bilo kome, da se podmetnu dokazi. Ovdje smo jedine žrtve ja i porodica Jovanović, a to sam rekao i bratu Duška Jovanovića da mogu svakog od njihove porodice da pogledam u oči jer nemam čega da se stidim... Nisam učestvovao u ubistvu i niko me ne može postaviti tamo gdje nisam bio”, rekao je on.

Suđenje se nastavlja 16. februara.

Mandiću se dva puta sudilo - prvom presudom sudije oslobođen je optužbe. Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora. Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina.

“U podgoričkoj policiji nudili su mi da optužim Vuka Vulevića”

Damir Mandić tvrdi da mu je u CB-u Podgorica nuđena nagodba da optuži Vuka Vulevića i da će biti pušten kući.

"Od mene je traženo da potpišem pripremljenu izjavu, a to zna Ljiljana Klikovac, tada tužilac u ovom predmetu. Nikakvu izjavu nisam potpisao koju su oni u policiji sastavili. Tražili su da optužim Vuka Vulevića da je on to završio i poslije toga, rečeno mi je: 'Mandiću, ti ideš kući, znamo da ti to nisi uradio'.

“Da se sasluša Milo Đukanović, rekao je da zna ko je ubica”

Advokat Đorđije Ulićević, predložio je da svjedoči premijer Milo Đukanović.

Ulićević je zastupnik Milorada Mirovića, na kojeg je pucano te večeri nakon što je Jovanović smrtno ranjen.

"Da li mu je poznato ko je ubio Jovanovića, imajući u vidu da je izjavljivao medijima da zna ko je ubica, pa je nepošteno i nepravedno da Damir Mandić bude u zatvoru. Da svjedoči Duško Marković, tadašnji šef ANB-a, o tome da li mu je poznato da li je Duško Jovanović praćen i da li mu je prijećeno. Inspektor Tihomir Gačević, da svjedoči da li je bio prisutan prilikom sačinjavanja službene zabilješke o saslušanju Damira Mandića, u kojoj je osumnjičeni ispričao sve što se događalo u vezi ubistva i ako jeste da se izjasni", kazao je Ulićević.

Advokat Nebojša Asanović, predložio je sudu da se od CB-a Podgorica pribavi izjava Damira Mandića u kojoj je navodno ispričao o svom i učešću drugih u tom zločinu, a koju je “pomenuo i Milan Vujanović, načelnik CB-a, tokom svjedočenja u sudu”.

Galerija