Katarina Bulatović i Mlađan Janović najbolji sportisti 2014. godine

67 pregleda 10 komentar(a)
Dušan Simonović i Katarina Bulatović, Foto: Crnogorski olimpijski komitet
Dušan Simonović i Katarina Bulatović, Foto: Crnogorski olimpijski komitet
Ažurirano: 23.12.2014. 15:05h

Rukometašica Katarina Bulatović i vaterpolista Mlađan Janović najbolji su sportisti Crne Gore u 2014. godini, saopšteno iz danas iz Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Ovo je odluka većine članova žirija Crnogorskog olimpijskog komiteta, u čijem sastavu su se, pored predstavnika COK-a, našli i vrhunski crnogorski sportisti, kao i predstavnici medijskih kuća.

Katarina Bulatović je već birana za sportistu godine, 2012. zajedno sa Bojanom Popović. U godini na izmaku, desni bek naše reprezentacije je u maju osvojio Ligu šampiona sa Đerom i bio treći strijelac LŠ u protekloj sezoni (72 gola). Na EP u Mađarskoj i Hrvatskoj, je bila prvi strijelac naše reprezentacije, ukupno četvrti na šampionatu sa 44 gola, te četvrta po asistencijama sa 28 uspješnih dodavanja.

Mlađan Janović, član turskog Galatasaraja, prošle sezone u italijanskom Reku, sa reprezentacijom ima bronzu iz Svjetske lige (na finalnom turniru u Dubaiju bio je najbolji strijelac naše reprezentacije), te četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, u julu ove godine.

U konkurenciji su bili još džudista Nikola Gušić, odbojkaš Vojin Ćaćić i strijelac Čedomir Knežević, a Katarina Bulatović je po pravilniku (osvajanje LŠ se boduje više od bronze u Svjetskoj ligi) bila ispred ostalih. Većinom glasova, međutim, priznanje su podijelili Katarina i Mlađan...

Nakon razmatranja Izvještaja komisije, Izvršni odbor COK-a je izabrao dobitnike priznanja u kategorijama najboljih državnih reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i najboljeg mladog sportiste i sportistkinje u ovoj godini.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, četvrta na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i osvajač bronze u ovogodišnjoj Svjetskoj ligi izabrana za najbolju mušku reprezentaciju u 2014. godini.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore, koja je zauzela četvrto mjesto na tek završenom Evropskom prvenstvu u Mađarsoj i Hrvatskoj, proglašena je za najbolju žensku reprezentaciju u 2014. godini.

Najbolja mlada sportistkinja Crne Gore u 2014. godini je džudistkinja Ivana Šunjević, koja je na Olimpijskim igrama mladih u Nanđing osvojila srebrnu medalju, a na Evropskom prvenstvu kadeta (u Grčkoj) bronzano odličje. Šunjević je bila prva i na Balkanskom prvenstvu.

Vaterpolista Stefan Pješivac, koji je sa Jadranom osvojio duplu krunu, izabran je za najboljeg mladog sportistu Crne Gore u 2014. godini.

Posebnu plaketu COK-a dobiće i muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore, za osvojeno prvo mjesto u Evropskoj ligi, čime su naši odbojkaši stekli pravo nastupa u Svjetskoj ligi.

"U skladu sa članom 30 Zakona o sportu Crne Gore, Izvršni odbor je razmatrao i jednoglasno usvojio Pravilnik o Kriterijumima za kategorizaciju sportova, koji će biti objavljen na zvaničnom sajtu Crnogorskog olimpijskog komiteta koju je, nakon javne rasprave u kojoj su učestvovali nacionalni sportski savezi, pripremila Komisija COK-a", navodi se u saopštenju COK-a.

Svečanost koju Crnogorski olimpijski komitet organizuje povodom proglašenja najboljih sportista i nacionalnih reprezentacija Crne Gore u 2014. godini, biće održana sjutra u vili Gorica u Podgorici.

"Na sjednici su razmatrani i jednoglasno usvojeni izvještaji o toku priprema za učešće crnogorskih sportista na predstojećim višesportskim takmičenjima u 2015. godini - zimskom EYOF-u (Austrija & Lihtenštajn), Igrama malih zemalja Evrope na Islandu, prvim Evropskim igrama u Bakuu, ljetnjem EYOF-u (Gruzija) i Mediteranskim igrama na pijesku (Italija)", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: