Kruta se ne sjeća razgovora sa Šofrancem

Vukmirović je napustio “Mašu” oko pola sata prije ponoći, kada se i dogodio bombaški napad
748 pregleda 4 komentar(a)
Nemanja Vukmirović, Foto: Vesko Belojević
Nemanja Vukmirović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.12.2014. 07:57h

Optuženi za bombaški napad na “Vijesti” Nemanja Vukmirović napustio je kafić “Maša” oko pola sata prije ponoći, kada se i dogodio napad.

To je juče u nastavku suđenja Vukmiroviću i Marku Šofrancu ispričao svjedok Vuk Kruta.

Kruta, Vukmirovićv brat od tetke kazao je “da misli” da je drugi optuženi - Šofranac, tada ostao u restoranu i sjedio sa njim za stolom.

Šofranac i Vukmirović, optuženi su da su 26. decembra 2013. postavili 300-400 grama eksploziva ispod kancelarije glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Vukmirović je, prema optužnici, postavio eksploziv, dok mu je Šofranac čuvao stražu.

Kruta je pojasnio da ga je Vukmirović nekoliko minuta nakon izlaska iz “Maše” pozvao na telefon i rekao “alo ljudi jeste li čuli ovo, je li ovo grom udario ili je neka detonacija”, te da je i tada u restoranu bio Šofranac, koji je “možda otišao do drugog stola ili WC-a”.

“Ja sam nakon toga pošao da platim račune i zadržao se nekih 10-15 minuta sa konobarom, i na izlazu iz 'Maše' sam sreo Marka i prebacio ga kući”, rekao je Kruta. Na pitanje zastupnika optužbe Saše Čađenovića da li je te večeri komunicirao telefonom, sem sa Vukmirovićem nakon što je napustio “Mašu”, Kruta je rekao da se ne može sjetiti. “Listinzi govore da je u 23 sata i 34 minunta imao telefonski razgovor sa Šofrancem, može li to da objasni. Imate li običaj da pričate telefonom sa nekim ko sjedi sa vama za stolom ili pored?”, pitao je Čađenović.

Kruta je odgovorio da se ne sjeća tog razgovora.

Sudija Nenad Vujanović je svjedoka podsjetio i da pred tužiocem nije kazao koje je cipele nosio Vukmirović sporne večeri, dok je na suđenju bio decidan - da je nosio zimske cipele žute boje. Tragovi TNT-a nađeni su na Vukmirovićevim patikama.

Vještak Balša Savić je rekao da snimak kamere, na osnovu koje je odredio visinu dvojice muškaraca nije idealan i da su greške moguće. On je procijenio da je krupniji muškarac sa snimka visok 194,67 cm sa mogućim odstupanjem od plus-minus 3,20 cm, a drugi 182,40 uz isto moguće odstupanje.

Branioci optuženih, advokati Branislav Lutovac i Miodrag Bojanić kazali su da se te visine ne odnose na njihove branjenike.

Vujanović naredio DNK vještačenje

Sudija Nenad Vujanović odredio je i DNK vještačenje rukavica koje su oduzete iz Vukmirovićevog “reno senika”, kako bi se utvrdilo da li su ih nosili okrivljeni.

TNT je vještačenjem ranije pronađen na oba para gumenih rukavica koje su nađene u gepeku Vukmirovićevog „renoa“.

Vratiće vrijeme za 14 minuta

Tačno vrijeme eksplozije biće utvrđeno na osnovu službene zabilješke policajca, koji je izuzimajući kameru sa “Pobjede”, u službenoj zabilješci naveo da vrijeme koje očitavaju kamere kasni 14 minuta u odnosu na realno vrijeme.

Na snimku jedne od nadzornih kamera sa “Pobjede“ jasno se vidi bljesak u „23:46:36“, što bi značilo, ako kasni 14 minuta, da se eksplozija dogodila u “23:32:36”.

Bonus video: