Tajni nadzor: Lomili vještaka, sutkinja Pavličić trn u oku

Rađenović je nakon svjedočenja u decembru nekome poručio “da se ne brine”, jer je usaglasio svoju izjavu sa odbranom
176 pregleda 22 komentar(a)
Valentina Pavličić, Foto: Savo Prelević
Valentina Pavličić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2014. 16:26h

Optuženi u predmetu Zavala bezuspješno su lobirali da vještakinja ekonomsko-finansijske struke Borka Boričić ublaži nalaz koji je u tom slučaju radila po nalogu tužilaštva. Jedan od okrivljenih - Dragan Sekulić, tim povodom dva puta se sastao sa bratom vještakinje, advokatom Goranom Velimirovićem, ali Boričić nije promijenila mišljenje, jedan od ključnih elemenata osuđujuće presude u ovom predmetu.

Priču o tim sastancima pokrenula je još na suđenju tužiteljka Lidija Vukčević, nagovještavajući da se iza kulisa dešava nešto krupno. U završnim riječima oštro je kritikovala optužene, rekavši da manipulišu činjenicama u sudnici, ali i van nje: “Zamalo da se pomisli da su u nekom podgoričkom lokalu, recimo u Bahusu ili Primiciji, tužilac i sudija dogovarali svjedočenje vještaka“, kazala je tada Vukčević.

Sekulić je potvrdio “Vijestima” da je na molbu prijatelja otišao da porazgovara sa prijateljem.

“Pa, ima nešto od toga, pošteno da vam kažem. Nema što da krijem. Sastajao sam se sa advokatom Goranom Velimirovićem. Stojim iza onoga što sam uradio. To nikako nije moglo da bude snimljeno. Nije bilo riječi da Borka Boričić povuče svoj nalaz u predmetu Zavala. To nije tačno, ali sam od njenog brata Gorana Velimirovića tražio da ne bude onako zadrta, kao što je bila. Tražio sam od mog Gorana, mog prijatelja, da ne bude onako tvrdoglava”, rekao je Sekulić.

On je podsjetio da se njen nalaz ne tiče njega i dijela za koji je optužen.

“Znajući moje relacije sa Goranom, ja sam zamoljen da razgovaram sa njim. Tako je i došlo do susreta. Sigurno, niko nije tražio od optuženih da razgovaram sa njim, već neko drugi. Prvi put smo bili sami u 'Primiciji', a drugi put u 'Bahusu'. Sa nama je bio još jedan čovjek. Neću vam reći ko je to bio. Goran je rekao da hoće da je pita, ali Borka na to nije pristala, ostala je kod svog nalaza”, kazao je Sekulić.

Dragan Sekulić

Prisluškujući optužene u drugom “budvanskom” predmetu - Košljun, od decembra 2013. do maja 2014., policija je upecala i razgovore koji se tiču Zavale, potvrđeno je “Vijestima” iz više dobro obaviještenih izvora.

Izvor “Vijesti” navodi da razgovori snimljeni 18. i 24. decembra 2013. godine, otkrivaju da su tada saslušani svjedoci u predmetu Zavala navodno usaglašavali svjedočke iskaze.

Bivši menadžer Opštine Budva Aleksandar Tičić i aktuelni gradonačelnik Lazar Rađenović, svjedočili su 18. decembra 2013, dok je u podgorički Viši sud istim povodom 24. decembra došao i Svetozar Marović, potpredsjednik DPS-a i brat optuženog Dragana Marovića.

Po zahtjevu tužilaštva i nalogu suda, u to vrijeme su prisluškivani akteri afere Košljun, među kojima i Tičić i Rađenović, koji su uhapšeni u februaru i trenutno im sudi Valentina Pavličić, koja je i osudila okrivljene u slučaju Zavala.

Prema snimljenim razgovorima, Rađenović je odmah nakon svjedočenja u decembru 2013, nekome preko telefona poručio “da se ne brine”, jer je usaglasio svoje svjedočenje sa odbranom okrivljenih.

Osim dogovaranja o svjedočenjima, pojedini su se u tim razgovorima bavili i sutkinjom Pavličić - komentarišući da je bila oštra u procesu Zavala.

Kuljača / Marović

Na tome se nisu zaustavili - trn u oku bila im je i njena kandidatura za predsjednika Višeg suda. Mnogi od njih složili su se da ne bi bilo dobro da ona “prođe” za šefa tog suda. Pavličić nije izabrana za predsjednicu Višeg suda.

Apelacioni sud treba da odluči o žalbama branioca optuženih na presudu za Zavalu.

Prvostepenom odlukom sutkinje Pavličić, nekadašnji čelnici Opštine Budva Rajko Kuljača i Dragan Marović, osuđeni su na pet, odnosno četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja kojom su oštetili lokalni budžet za više od 800.000 eura.

U presudi piše da Kuljača nije donio odluku o pokretanju i sprovođenju otvorenog postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za desalinizaciju morske vode na Zavali, a da je Marović, sa kompanijom „Zavala Invest”, dogovorio da to privredno društvo finansira i izgradi taj objekat, bez prethodno utvrđene količine i cijene radova i odobrenja za postavljanje objekta za smještaj postrojenja.

U svim tim radnjama, navodi se, pomogli su im i članovi komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode.

Dragan M. Sekulić je zbog zloupotrebe službenog položaja putem podstrekavanja, osuđen na tri i po godine zatvora.

Suđenje u predmetu Košljun nastavlja se 29. decembra.

Velimirović: Da li sam sjedio u kafani sa optuženima u Zavali je moja privatnost

“Kao advokat i kao čovjek sa širokim krugom poznanstava, sastanci (i u kafani) sa različitim ljudima predstavljaju značajan dio moje svakodnevice. Smatram svojom privatnošću činjenicu da li sam nekada u nekoj kafani sjedio sa optuženim u predmetu 'Zavala' i da li je od mene nešto traženo, a ovo tim prije kada se ima u vidu da, vještak ekonomsko-finansijske struke Borka Boričić (moja sestra), ne samo da nije odustala od svog nalaza, nego je na ponovljenom suđenju u svemu ostala pri svom prvobitnom nalazu, a o čemu je vaš list detaljno obavijestio čitaoce u izvještajima sa ovog suđenja”, piše u pisanom odgovoru advokata Gorana Velimirovića na pitanje “Vijesti”.

Bonus video: