Kamenovane prostorije LGBT Foruma Progres

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo napad i počinioce istog, te uputilo apel nadležnima da ovakvim napadima stanu na put.
54 komentar(a)
LGBT Forum Progres, Foto: Boris Pejović
LGBT Forum Progres, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2014. 14:49h

Prostorije LGBT Foruma Progres u Podgorici kamenovane su u noći između petka i subote.

U trenutku napada prostorije Progresa su bile prazne, pa u kamenovanju nije bilo povrijeđenih.

Kamenice su uglavnom završile u staklu pored ulaznih vrata i pričinjena je materijalna šteta.

Direktor Progresa Stevan Milivojević nakon najnovijeg, 25-og napada optužio je policiju da ih je svjesno i namjerno prepustila huliganima.

On je istako da je juče obavijestio čelnike Vlade i Uprave policije da zbog takvog stanja do daljeg otkazuju važenje Memoranduma o saradnji koji je potpisan sredinom 2011. godine.

Dodao je da je taj Memorandum “pokrenuo brojne promjene i bio međunarodno prepoznat primjer dobre prakse”.

Milivojević

“Policija pokazuje priličnu nezainteresovanost i nespremnost da se bavi ovim bezbjednosnim pitanjima. Mislimo da je pozadina šira i da nekome u državi ne odgovara razvoj crnogorske LGBT zajednice.

Policija je minule noći sasvim zakazala. Policijski službenik koji je sinoć bio na dužnosti nosi značajan dio odgovornosti. U zemlji vladavine prava on više ne bi bio policajac”, kazao je Milivojević.

Direktor Progresa ocijenio je da kamenovanje prostorija nije samo atak na njihove organizacije, već i na inkluzivni i dinamični koncept razvoja LGBT prava u Crnoj Gori koji oni zagovaraju.

“Ne pristajemo na to da se bezbjednost LGBT zajednice osigurava jednom godišnje, na povorkama, već svakog dana i svakog trenutka”, poručio je Milivojević.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da tragaju za za sada nepoznatim napadačem, ili više njih, koji su zasuli kamenicama prostorije Progresa.

“Radimo na rasvjetljavanju slučaja i otkrivanju napadača. Nakon kamenovanja napravljen je uviđaj tokom kog su uzeti otisci i tragovi sa lica mjesta”, rečeno je iz policije.

Ministarstvo najoštrije osudilo napad

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo napad i počinioce istog, te uputilo apel nadležnima da ovakvim napadima stanu na put.

“Ovakvi primjeri nasilja i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava ozbiljno ugrožavaju sliku o našem društvu. Niko ne treba da se osjeća ugroženo niti da strahuje za svoju bezbjednost jer je drugačiji po pitanju svog rodnog identiteta i seksualne orijentacije. Naša je dužnost i obaveza da se svi naši građani osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ministar Suad Numanović više puta apelovao na nadležne institucije da je krajnje neophodno da se preduzmu sve aktivnosti usmjerene na prevenciju ovakvih slučajeva, dok će Ministarstvo pojačati aktivnosti na edukaciji i podizanju nivoa svijesti svih društvenih struktura i građana, “kako bi se procenat nasilja značajno smanjio”.

“Nakon Povorke ponosa u novembru mjesecu, mišljenja smo je naše društvo otvoreno za uvažavanje različitosti i poštovanje prava i sloboda drugih što govori o jednom visokom stepenu tolerancije i značajnom iskoraku kada je riječ o borbi protiv diskriminacije i o poštovanju prava lgbt zajednice kao jedne od vulnerabilnih društvenih grupa u Crnoj Gori,” stoji u saopštenju.

“Nemojmo dozvoliti da ovakvi ispadi, koji takođe imaju jedan kontinuitet, ruše napore koje svi zajedno ulažemo da bi se svi naši građani osjetili ravnopravnim u društvu bez obzira na svoju različitost po bilo kom osnovu”.

Bonus video: