Razbijeni mitovi o holesterolu

102 pregleda 1 komentar(a)
nezdrava hrana, Foto: Shutterstock
nezdrava hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2014. 19:55h

Kada se pomene riječ holesterol, najčešće pomislimo da nam je on neprijatelj. Činjenica je da se malo zna o holesterolu i ulozi koju ima u našem tijelu.

Holesterol je loš

Holesterol je prirodan - naše tijelo proizvodi holesterol u jetri kako bi pomogao razne procese u tijelu. Autori knjige "Veliki mitovi o holesterolu" Džoni Bauden i Stiven Sinatra objašnjavaju da je "holesterol glavni pokretač seksualnih hormona, ali i estrogena, progesterona i testosterona. Neophodan je imunom sistemu ali i mozgu."

U krvi postoje dva tipa holesterola - HLD dobri holesterol koji uklanja plak iz krvnih sudova i LDL loš holesterol koji kreira plak na zidovima arterija.

Jaja i drugu hranu s mnogo holesterola treba izbjegavati

Svi znamo da hrana kao što su jaja i crveno meso, sadrži velike količine holesterola. Ipak, istraživači su nedvosmisleno dokazali da unos hrane bogate holesterolom nema uticaja na nivoe holesterola u krvi.

Ne možete sniziti visoke nivoe holesterola promenom ishrane

Nivoe holesterola je moguće sniziti uz pomoć pametnog izbora hrane. Prvi način je smanjenje transmasnih kiselina koje povećavaju loši holesterol. Ukoliko želite da se hranite tako da to ne poveća vaš loš holesterol, fokusirajte se na povećanom unosu dobrog holesterola.

Djeca ne mogu da imaju povišen holesterol

Istraživanja su pokazala da proces sužavanja arterija počinje već od osme godine. Djeca koja u porodici imaju česte bolesti srca ili hipertezniju treba testirati od ranih dana i hraniti neprocesiranom hranom koja povećava nivoe LDL-a.

Bonus video: