Uprava policije: Akcija "Petarda" sprovodiće se do 15. januara

169 pregleda 7 komentar(a)
PETARDA_1, Foto: UPRAVA POLICIJE
PETARDA_1, Foto: UPRAVA POLICIJE
Ažurirano: 19.12.2014. 18:06h

Uprava policije će akciju „Petarda“, koju je prije tri dana pokrenula u cilju suzbijanja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, sprovoditi do 15. januara.

„Policijski službenici će, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije sprovoditi na teritoriji cijele države, s tim što su ove godine formirani još i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, shodno Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ta dva organa, a koje će se, između ostalog, baviti i tom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti na terenu.

Cilj akcije je da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao i da se zaplijene i uklone iz prometa sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, i koja nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna.

„Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava će se vršiti i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta“, saopštili su iz Uprave policije.

Oni su apelovali na građane, prvenstveno na roditelje, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bi se djeca zaštitila od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje tim sredstvima može da izazove.

Iz Uprave su upozorili da će njihovi službenici nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne, protiv osoba koje budu osumnjičene za kršenje zakonskih propisa iz te oblasti.

Zakonom o eksplozivnim materijama propisane su novčane kazne za fizička i pravna lica koja van propisanog perioda prodaju ili upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva koja podliježu vremenskim ograničenjima.

Utvrđene novčane kazne kreću se od 1,5 hiljada do 16 hiljada eura za firme, odnosno od 200 do 550 eura za pojedince.

Bonus video: