ATLETIKA

Mozes Kiptanui želi oštrije kazne za doping

0 komentar(a)
Mozes Kiptanui, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mozes Kiptanui, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.04.2019. 15:06h

Trostruki atletski svjetski šampion na 3.000 metara stiplčez Kenijac Mozes Kiptanui zatražio je oštrije kazne za sportiste koji koriste doping i rekao da iza prevaranata stoji "veliki novac".

U posljednje dvije godine desetine kenijskih ateltičara palo je na doping testovima. Kenijska vlada krivi strane sportske agente, ali i Atletski savez (AK) što nije na pravi način edukovao sportiste.

AK je u ponedjeljak saopštio da su dugoprugašice Viola Čelangat Kimeto i Džojs Džemutai Kiplimo suspendovane na dvije godine zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci, a da su testovi pet drugih atletičara "sumnjivi".

Kiptanui, svjetski šampion iz 1991, 1993 i 1995. godine, rekao je da je porast doping slučajeva alarmantan i zatražio od vlada da ustanove nove zakone kako bi krivci otišli u zatvor.

"Čelnici, sportisti i njihovi menadžeri su se zavjerili i žele prevaru. Novac, veliki novac ide iz ruke u ruku kako bi se pobijedili pošteni sportisti. Kada sam upozoravao na to, zvaničnici su me osudili. Bio sam vrhunski sportista i znao sam šta se događa", rekao je Kiptanui.

Kenijska maratonka Rita Džeptu, koja je u posljednje dvije godine pobjeđivala na maratonima u Bostonu i Čikagu, pala je na doping testu koji se obavljao van takmičenja i suspendovana je dok se ne obave testovi B uzorka.

Pobjednik ovogodišnjih maratona u Londonu i Njujorku Vilson Kipsang u novembru je propustio obavezno testiranje van takmičenja. On je 23. novembra u sjedištu Međunarodne atletske federacije (IAAF) objasnio zbog čega je propustio testiranje.

Kipsang je optužio AK za neprofesionalno ponašanje jer je cijelu stvar objavila. On je rekao da je propustio testiranje jer je predstavljao Keniju na svjetskoj atletskoj konferenciji u Južnoj Africi.

Preporučujemo za Vas