Stevović: Disciplinski me gone, jer sam optužio šefa za mobing

Iz MUP-a su odgovorili da je Dejan Stevović “davao netačne podatke”
192 pregleda 1 komentar(a)
Drago Spičanović, Foto: Savo Prelević
Drago Spičanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2014. 19:24h

Protiv višeg inspektora Unutrašnje kontrole MUP-a Dejana Stevovića pokrenut je disciplinski postupak, nakon što je šefa Draga Spičanovića prijavio za mobing.

Stevović je “Vijestima” rekao da je Spičanovića prijavio ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, a da je potom protiv njega pokrenut postupak. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, saopšteno je juče da je protiv Stevovića pokrenut postupak zbog teže povrede službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Radi se o davanju netačnih podataka koji su od uticaja za donošenje odluke”, piše u odgovoru MUP-a “Vijestima”.

“Vijesti” su objašnjenje o slučaju potražile od Stevovića: “S obzirom na to da vas je služba za odnose sa javnošću MUP-a obavijestila i učinila dostupnim javnosti činjenicu da je protiv mene pokrenut disciplinski postupak, u cilju objektivnog i tačnog informisanja obavještavam javnost i sve nadležne institucije, nevladine organizacije... da je pokretanje disciplinskog postupka nezakonito i da nije zasnovano na činjenicama i dokazima”.

Tvrdi da je mobing čin pokretanja disciplinskog postupka, čin mobinga.

“Mobing je zabranjen Zakonom o zabrani zlostavljanja na radu. Takođe, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima zabranjen je svaki vid diskriminacije i suspenzije službenika”.

On je objasnio da je Spičanovića prijavio jer ga je verbalno napao.

"Prijetio mi je, govoreći: ’Od sjutra si na odmoru, ne dolazi na posao... Nikada više nećeš ući u ovu zgradu... nikada više nećeš raditi ovdje, ja ti to obećavam’”, rekao je juče “Vijestima” Stevović.

Dodao je da se nakon toga sve dokumentovao u pisarnici MUP-a i obratio se Konjeviću za pomoć.

"Tražio sam da me zaštiti od ovakvog nezakonitog postupanja, što mu je kao starješini organa dužnost i obaveza. Međutim, suprotno zakonskoj obavezi da dobijem zaštitu, procesuiran sam disciplinski”, kazao je Stevović.

Istakao je da na taj način MUP pogrešno primjenjuje zakon.

“Umjesto da disciplinski gone onoga ko je prijavljen za mobing, oni pokreću postupak protiv mene”.

Dodao je da je postupak pokrenut tajno.

"Za to sam saznao tek 10. decembra, kada mi je uručena disciplinska, koju je podnio rukovodilac Odjeljenja početkom novembra, a o čemu me nije obavijestio iako je bio dužan to da učini”, kazao je Stevović.

Istakao je da je tim postupkom povrijeđeno pravilo javnosti postupka.

"Time me je onemogućio da se odmah izjasnim na činjenice koje mi se stavljaju na teret i predam žalbu”, rekao je Stevović.

Tvrdi da mu je u posljednjem razgovoru Spičanović rekao: “Neću tražiti da te puno kazne”. “Time je prejudicirao ishod disciplinskog postupka”, zaključio je Stevović.

Bonus video: