Azmajparašvili: Zapanjuju rezultati vaših sportista

"Naredni četvorogodišnji mandat na čelu ECU biće mi uspješan ako ispunim 60 odsto programa, a potrudiću se da obećano prema ŠSCG ispunim na 100 odsto", kazao je Azmajparašvili
1 komentar(a)
Zurab Azmajparašvili, Foto: Zoran Đurić
Zurab Azmajparašvili, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.12.2014. 17:36h

Predsjednik Evropske šahovske unije Zurab Azmajparašvili stigao je danas u trodnevnu posjetu Šahovskom savezu Crne Gore. Azajmparašvilija, čelnika asocijacije 54 nacionalne šahovske federacije, primili su v.d. direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

"Naredni četvorogodišnji mandat na čelu ECU biće mi uspješan ako ispunim 60 odsto programa, a potrudiću se da obećano prema ŠSCG ispunim na 100 odsto. Crnoj Gori ne treba pomoć od ECU u onome što ona najviše pruža, jer su to stručni i savjeti u razvoju šaha. Crna Gora jeste mala zemlja ali ne i kada su u pitanju rezultati šahista i drugi sportski rezultati. Zapanjujuće je da jedna zemlja sa tako malim brojem stanovnika postiže vrhunske rezultate, kao što je to slučaj sa vašim rukomeašicama od kojih se sa pravom puno očekuje i u Budimpešti. Izgleda, da ste ujedinjeni u naporu i samo tako se i može do uspjeha", naglasio je Azmajparašvili na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali Vušurović, Simonović i predsjednica ŠSCG Angelina Vuković.

"Upoznat sam da se pred crnogorskim pravosuđem vodi spor oko sumnji u nezakonitosti prilikom organizovanja Evropskog prvenstva u šahu za mlade u Budvi, i to dalje ne bih komentarisao. Time se, takođe, bavi i Etički komitet u Atini i razmatra ulogu bivšeg predsjednika ECU Silvija Danailova i ŠSCG Vladimira Šakotića. Odluka tog Komiteta može biti za šest mjeseci ili godinu", istakao je Azmajparašvili.

Predsjednik ECU neće biti jedini zvaničnik koji će na kraju „Decembarskih dana šaha” prisustvovati promociji šahovskog prvaka Crne Gore.

"Smatram da smo jedina sportska ascocijacija u Crnoj Gori koju će u roku od četiri dana posjetiti predsjednici evropske i svjetske federacije. Dolazi nam i predsjednik FIDE Kirsan Iljumžinov. Ono što je nama potrebno je da ECU razmotri mogućnosti da nam se uplati dio koji ŠSCG sleduje od taksi za organizaciju Evropskog prvenstva za mlade, ali i pomoć u dobijanju organizacije velikih međunarodnih šahovskih nadmetanja. Naravno, i logističku pomoć za dolazak najeminentnijih šahista na turnirima u Crnoj Gori. A novo rukovodstvo je već uradilo dosta, jer smo, između ostalog, nakon deceniju organizovali seminar i dobili novih 15 šahovskih sudija. I želim da čestitam Nini Delević titulu prvakinje Crne Gore, uza nadu da će biti veliko pojačanje našoj ženskoj reprezentaciji", kazala je predsjednica Šahovskog saveza Crne Gore Angelina Vuković.

Vušurović: Obećavam bolje dane za crnogorski sport

"Zadovoljni smo što je predsjednik ECU prihvatio poziv sadašnjeg rukovodstva ŠSCG, koje je napravilo ogroman pomak u radu i rukovođenju. To je sada ozbiljan Savez, sa kojim sarađujemo u promociji šaha. Siguran sam da je ŠSCG ozbiljan partner ECU u realizaciji planova i ciljeva te organizacije. Ne bih komentarisao slučaj pomenutog šahovskog prvenstva oko kojeg se vodi spor, ali biće takvih sporova još. U sportu postoje pravila i ona moraju da se poštuju. A ja obećavam bolje i uspješnije dane crnogorskog sporta", kazao je Igor Vušurović.

Iako šah ima svoju olimpijadu, „drevna igra” nije na programu OI.

"COK ima uspješnu saradnju sa predsjednicom Angelinom Vuković i očekujemo da se to i nastavi. Drago mi je što je odlučila da nastavi borbu u korist crnogorskog šaha. Moramo da radimo posvećeno za krajnji cilj, a to je rezultat. Posjete najviših zvaničnika ECU i FIDE, ali i prethodne posjete zvaničnika najvećih šahovskih asociajcija dokaz je da je ŠSCG posvećen radu i rezultatima. Bio sam u timu koji je pripremao i kandidaturu Crne Gore za domaćina Šahovske olimpijade, ali na žalost tada nijesmo uspjeli", istakao je Dušan Simonović.

"Siguran sam da bi i predstavnici 180 članica FIDE imali šta da vide u Crnoj Gori, koja bi imala velike koriste od tako velikog sportskog događaja. Zato se kandidujte opet, a lično bih želio da se 2020. ili 2022. Šahovska olimpijajda održi u Crnoj Gori", naglasio je Azmajparašvili.

Bonus video: