Malik i Grinavej u borbi za Zlatnog medvjeda

“Cinderella” Keneta Brane biće prikazana van takmičarske konkurencije
0 komentar(a)
Berlinale, Foto: Shutterstock.com
Berlinale, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2014. 17:16h

Objelodanjeno je prvih sedam naslova koji će ući u takmičarsku selekciju 65. Berlinala. Među njima je i film “Cinderella”, adaptacija Diznijevog klasika proslavljenog britanskog glumca i reditelja Keneta Brane, koji će biti prikazan van takmičarske konkurencije.

Prvih sedam naslova Festivala filma u Berlinu, koji će biti održan od 5. do 15. februara 2015. dolazi iz 12 zemalja: Belgije, Finske, Francuske, Njemačke , Holandije, Poljske, Velike Britanije, Ukrajine, Rusije, SAD-a, Meksika i Gvatemale.

Svakako, ne nedostaje velikih imena u ovom početnom dijelu liste: tu su novi filmovi Terensa Malika i Pitera Grinaveja, kao i najnoviji film u Berlinu i Kanu nagrađenog njemačkog reditelja Andreasa Dresena. Međutim, ovo su samo neki od naslova koji će da se bore za Zlatnog medvjeda.

Na listi su, pored Braninog filma, koji će biti prikazan van konkurencije: “45 Years” Endrjua Hejga (Velika Britanija), sa Šarlotom Rempling u glavnoj ulozi, “As We Were Dreaming” Andreasa Dresena (Njemačka/Francuska), “Eisenstein in Guanajuato” Pitera Grinaveja (Holandija/Meksiko/Belgija/ Finska), “Under Electric Clouds” Alekseja Germana ( Rusija/ Ukrajina/ Poljska), “Ixcanul Volcano” Haira Bustamantea (Gvatemala/Francuska), “Knight of Cups” Terensa Malika (SAD).

Nazivi ostalih filmova izabranih za najprestižniju selekciju Berlinala biće objavljeni narednih sedmica. Na prošlogodišnjem, 64. Berlinalu, jednom od tri najveća svjetska festivala, trijumfovala je azijska kinematografije.

Zlatni medvjed za najbolji film dodijeljen je kineskom ostvarenju „Crni ugalj, tanak led“.

Ejzenštajn u Meksiku i Rik na putu na Istok

Dok je Piter Grinavej naširoko objasnio da je njegovo interesovanje za Sergeja Ejzenštajna počelo u ranoj mladosti, sa 16-17 godina, kada je već znao ponešto o ključnim figurama ruske avangarde, Terens Malik čuva u tajnosti detalje o svojim filmovima. O “Knight of Cups” zna se samo da se bavi neumjerenostima i iskušenjima poznatih i bogatih.

Uz jednu zvaničnu sliku i trejler, u kojem Kristijan Bejl, Natali Portman i Kejt Blančet uživaju u seksu i noćnom životu, gledaocima je ponuđen i zagonetan zaplet:

"Bio jednom mladi princ koga je otac, kralj Istoka, poslao u Egipat da pronađe biser. Ali kada je princ stigao tamo, ponudili su mu napitak iz pehara. Dok ga je ispijao, zaboravio je da je kraljev sin i da traži biser i pao je u dubok san. Rikov otac čitao je ovu priču svom sinu dok je bio dječak. Put ka Istoku sada se prostire pred njim. Šta će Rik učiniti?”

U filmu glume i Antonio Banderas , Frida Pinto, Ves Bentli, Armin Miler-Štal, Brajan Denehi, Izabel Lukas, Tere za Palmer, Imodžen Puts i čuje se glas Bena Kingslija.

Malikovi poštovaoci s nestrpljenjem čekaju "Knight of Cups” pošto su prethodna dva njegova filma prikazana sa promjenljivim uspjehom. "To The Wonder" je podijelio kritičare u Veneciji 2012. dok je film „Drvo života ” osvojio Zlatnu palmu u Kanu godinu dana ranije.

Bonus video: