Beograd: Kuća legat Petra Lubarde nakon 30 godina otvara vrata

Vila zvanično počinje sa radom u godini kada se obilježava 40 godina od smrti umetnika, a posjetioci će biti u prilici da pogledaju 16 slika, tri crteža srednjeg i 25 crteža malog formata
113 pregleda 0 komentar(a)
Kuća legat Petra Lubarde Beograd, Foto: Beograd.rs
Kuća legat Petra Lubarde Beograd, Foto: Beograd.rs
Ažurirano: 17.12.2014. 20:05h

Kuća legat Petra Lubarde u Beogradu otvoriće svoja vrata 23. decembra, prvi put poslije trideset godina, prenose srpski mediji.

U kući, u kojoj je veliki slikar živio, biće izložena djela koja je zavještao Beogradu. Vila zvanično počinje sa radom u godini kada se obilježava 40 godina od smrti umjetnika, a posjetioci će biti u prilici da pogledaju 16 slika, tri crteža srednjeg i 25 crteža malog formata.

Pored slika biće izložen i dio namještaja, štafelaj, radni sto, porodične fotografije. Kako je Politici rekao Filipa Brusić Reno, direktor Kuće legata, u narednom periodu može se očekivati da proradi i kafe, koji je planiran kada je obnova Legata počela.

Procedura obnove legata kao i sami radovi, zajedno sa restauracijom djela pronađenih u kući i pokućstva, trajali su od 2008, kada je komisija Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda ušla u prostor nekoliko mjeseci nakon smrti Lubardine supruge.

Ona od njegove smrti, 1974. godine, veći dio vremena ni sa kim nije kontaktirala i nije imala komunikaciju sa predstavnicima grada, pa su Legat i djela u njemu bila u izuzetno lošem stanju. Obnovljeno zdanje ima oko trista kvadrata izložbenog prostora i uređeno je prema najsavremenijim standardima, koji se odnose na smještanje, čuvanje i prezentaciju umjetničkih djela.

Objekat je multidisciplinaran, sastoji iz administrativnog dijela, u kojem se nalaze zaposleni Kuće legata, i galerijskog prostora, radionica i sala za projekcije. U zgradi se već više od godinu dana unazad održava specijalna mikro-klima, nivo vlage i temperature, tako da su djela ušla u prostor koji je za njih već pripremljen.

Eksponati će biti izloženi u prizemlju i na prvom spratu vile i reč je samo o Lubardinim delima pronađenim u kući, dok će djela drugih umjetnika, koja pripadaju zaostavštini Vere Lubarde i koja su, takođe, pronađena u prostoru vile neće biti u okviru stalne postavke.

Bonus video: