Šaranović traži da ga oslobode, tvrdi da je nezakonito u pritvoru

“Činjenica da vijeće, od tog dana do danas (15. decembar) u odnosu na mene nije donijelo rješenje o produženju pritvora, znači da sam ja već mjesec dana apsolutno nezakonito pritvoren"
90 pregleda 1 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.12.2014. 20:03h

Danilovgrađanin Slobodan Šaranović optuženi za organizovanje ubistva Beograđanina Nikole Bojovića tvrdi da je već mjesec nezakonito u pritvoru.

On je u pismu poslatom upravi spuškog zatvora napisao da mu je 30-dnevni pritvor posljednji put produžen 17. oktobra i da vijeće Višeg suda nije donijelo novo rješenje o produženju, iako su na to bili dužni do 16. novembra.

“U članu 179 st. 2 Zakonika o krivičnom postupku, izričito je propisano da je Vijeće dužno, po predlogu stranaka ili po službenoj dužnosti, da ispita da li još postoje razlozi za pritvor i da donese rješenje o produženju ili ukidanju pritvora, po isteku svakih 30 dana do stupanja optužnice na pravnu snagu”, napisao je Šaranović.

U istom tekstu on podsjeća da se postupak protiv njega vodi pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, da je još u fazi istrage i da je vijeće zbog toga bilo dužno ponovo da odluči o pritvoru.

“Činjenica da vijeće, od tog dana do danas (15. decembar) u odnosu na mene nije donijelo rješenje o produženju pritvora, znači da sam ja već mjesec dana apsolutno nezakonito pritvoren. Iz tog razloga, zahtijevam od uprave zatvora da odmah budem pušten na slobodu”, piše u pismu koje je poslato upravi spuškog zatvora.

Rodić: Povreda ljudskih prava

Šaranovićev branilac, advokat Goran Rodić kazao je “Vijestima” da takvo postupanje Višeg suda predstvalja drastično kršenje odrbedbi ZKP-a i povredu prava na slobodu “kao jednog od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih članom 5 evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama”.

“Već ranije, mnogobrojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ovakva nezakonita postupanja državnih organa - sudova, prepoznata su i ustanovljena kao kršenje ljudskih prava”, kazao je Rodić.

Istakao je da je, osim toga, posebno upitno i određivanje produžavanja pritvora Šaranoviću, “imajući u vidu njegovu životnu dob, zdravstveno stanje kao i prethodni odnos prema sudijskim vlastima”.

U optužnici protiv Šaranovića i Ratka Koljenšića, između ostalog piše da je Danilovgrađanin, sa Beograđaninom Milošem Delibašićem, organizovao kriminalnu grupu radi vršenja više teških krivičnih djela na teritoriji Crne Gore i Srbije. Navodi se da je Šaranović vjerovao da je navodni šef takozvanog zemunskog klana Luka Bojović, kriv za smrt njegovog brata Branislava 2009. godine i da je zato htio da se osveti. Piše da je postigao dogovor sa Delibašićem i Sašom Cvetanovićem da za novac ubiju Lukinog brata Nikolu, što su učinili 29. aprila 2013. godine.

Bonus video: