I dalje bez nove zgrade, ali dobra produkcija i nagrade ne izostaju

"Sljedeće godine ugostićemo Gorčina Stojanovića, Evgenija Ibragimova, jednog od vodećih ruskih reditelja u lutkarstvu, i Aleksandra-Acu Popovskog, evropsko ime koje će prvi put raditi u Crnoj Gori"
84 pregleda 1 komentar(a)
Ivana Mrvaljević, Foto: D.Jovanović
Ivana Mrvaljević, Foto: D.Jovanović
Ažurirano: 16.12.2014. 17:56h

Godina na izmaku Gradskom pozorištu iz Podgorice nije donijela bolje uslove za rad, ni obećanu zgradu, ali bogata produkcija ove teatarske kuće i nagrade na međunarodnim festivalima nisu izostale.

"Godina 2014. bila je naporna i teška zato što smo mi pozorište koje u strukturi, u tehničkom smislu, nema dovoljan broj ljudi. Zaposleni u tehničkom sektoru imali su ove godine zadatak da isprate četri nove produkcije, veliki broj izvedbi, kao i učešća na značajnim festivalima. Gradsko pozorište je u potpunosti ispoštovalo plan koji sam najavila na početku 2014, a to su četri predstave 'Slasti slave', 'Kinez', 'Hormoni' i 'Čarobnjak iz Oza'. Posljednja premijera - predstava 'Čarobnjak iz Oza' bila je kruna našeg ovogodišnjeg rada, a značajna podrška publike, građana i javnosti, ni ovoga puta nije izostala”, kazala je direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević, koja nam je u razgovoru sumirala više nego dobre rezultate ove teatarske kuće u toku 2014. i najavila projekte koji će biti realizovani u narednoj godini.

Posljednja produkcija Gradskog pozorišta u 2014. je predstava “Čarobnjak iz Oza” u režiji Jagoša Markovića. Provjerena saradnja rezultirala je opštim oduševljenjem publike različitih generacija?

“'Čarobnjak iz Oza', beskrajno bajkovita predstava, nesvakidašnja, osvojila je publiku. Zahvaljujem se Jagošu Markoviću na tako divnom rukopisu. U Gradskom pozorištu već smo imali priliku da sarađujemo sa njim na predstavama “Lukrecija iliti Ždero” i “Filomena Marturano”. Najnovija predstava ima još veći značaj, prije svega jer je posvećena najmlađima, onim generacijama koje nisu kao neke starije gledale istoimeni film. Drago mi je što smo uspjeli da generacijski objedinimo publiku i ponudimo joj istinsku pozorišnu avanturu u kojoj može uživati cijela porodica. Predstava će do kraja godine biti igrana još jednom - 28. decembra, a interesovanje je toliko da su već sada skoro sve karte prodate.

Foto: D.Jovanović

U Gradskom pozorištu djeluju tri scene - Dramska scena za djecu, Lutkarska i Večernja scena. Koliko je složeno produkcijski djelovati i repertoarski zadovoljiti potrebe različitih generacija?

Mislim da je ovogodišnja sezona zadovoljila zahtjevan ukus većine naših gledalaca, da se na našem repertoaru može naći za svakog po nešto. Predstava 'Slasti slave', režija Stefan Sablić, namijenjena svima koji vole retro pozorište kroz priču o ekscentričnoj divi Florens Foster Dženkins koju maestralno igra Dubravka Drakić; komad 'Kinez' mlade dramske spisateljice Maje Todorović koji je režirala Anja Suša, namijenjen je tinejdžerima, ali i zrelijim generacijama, 'Hormoni' Mile Mašović-Nikolić koji je režirala Alisa Stojanović, izuzetno aktuelan komad, o nama danas, o odnosu prema potomstvu i ljudskom urođenom sebičluku i naravno već pomenuti 'Čarobnjak iz Oza', spektakl za cijelu porodicu. Svim ovim predstavama tek sada predstoje putovanja, učešća na festivalima, predstavljanja u regionu. Nadam se da ćemo imati podršku gradonačelnika, Glavnog grada kao i Sekretarijata za kulturu. Današnji festivali, gotovo svi u regionu, su u velikom problemu. Oni pozorištima mogu platiti smještaj i zasluženu nagradu, a sam put i ostale troškove treba da pokrije pozorište.

Šta današnje vrijeme zahtijeva od pozorišta?

Današnje vrijeme traži od pozorišta da bude aktuelno, da nas se njegove priče ispričane scenskim sredstvima i te kako tiču, da je u njima moguće pronaći i neke odgovore, a ne samo da nas zabavi, nasmije i oraspoloži. Dajemo i daćemo šansu mladim dramskim piscima, čije ovo i jeste vrijeme, ali i klasicima kako za djecu tako i za odrasle, kroz jedan savremen, promišljen pristup kako bi se gledalac u tom sadržaju mogao i prepoznati.

Kako kreirate repertoar u Gradskom pozorištu, kako birate naslove i saradnike?

Uvijek polazim od naslova, razmišljajući šta je to što bi trebalo da se nađe na našem repertoaru. Dok čitamo komad razmišljamo ko bi mogao da ga iznese na pravi način. Problem je u tome što Gradsko pozorište ima novca za samo tri produkcije godišnje, a za četvrtu se mora snaći samo. To će biti slučaj i naredne godine. Crnogorsko tržište je suviše malo, svega 650.000 ljudi od kojih svega, i to da pretjeram 300.000 posjećuje pozorište. Pozorišne produkcije jako se brzo odgledaju, a rijetko nastaju dobre predstave koje traju više sezona i koje gledalac više puta želi pogledati. Publika uvijek traži nešto novo.

U posljednjih nekoliko godina na predstavama Gradskog pozorišta rade izuzetni reditelji, po tekstovima provjernih i nagrađivanih autora. Između ostalih, tu su Alisa Stojanović, Sneža Trišić, Stefan Sablić, Jagoš Marković, Jaroslav Antonjuk,Anja Suša... Voljela bih da sa svima njima nastavimo saradnju.

Rad Gradskog pozorišta u 2014. nagrađen je brojnim priznanjima u zemlji i van njenih granica?

Predstava 'Ružno pače' je dobila najviše nagrada, ukupno osam na festivalima u regionu. Planiramo i Zagreb, sa 'Ružnim pačetom' i predstavom 'Kinez' koja će gostovati na 'Naj, naj, naj' festivalu. 'Filomena Marturano', potpuni prošlogodišnji hit, osvojila je nagradu za najbolju gostujuću predstavu u Srbiji, na prošlogodišnjim Purgatorijama dobila je specijalnu nagradu festivala, učešće na Užičkom festivalu donijelo joj je ocjenu publike koja nije do sada zabilježena, kao i “Ardalion” za glavnu mušku ulogu Branimiru Popoviću i nagradu za najboljeg mladog glumca Momčilu Otaševiću. Svakako treba istaći da su Dubravka Drakić i Mladen Nelević na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću nagrađeni za partnersku igru u predstavi 'Slasti slave'.

Ono što je najdragocjenije su pune sale kada se izvode predstave Gradskog pozorišta.

Saradnja sa Stojanovićem, Ibragimovim, Popovskim...

Sljedeće godine ugostićemo Gorčina Stojanovića, Evgenija Ibragimova, jednog od vodećih ruskih reditelja u lutkarstvu, i Aleksandra-Acu Popovskog, evropsko ime koje će prvi put raditi u Crnoj Gori.

Dogovorena je i saradnja za 2016. saBorisom Liješevićem. Bitno nam je da dolaze dokazani reditelji - jedinstveni u svojim poetikama, koji mogu da unaprijede nivo Gradskog pozorišta, kao i da se u tom stvaralačkom procesu izmiješaju dobre, umjetničke energije koje će rezultirati kvalitetnom predstavom. Trudimo se da odaberemo komad, a time i podjelu kojom ćemo obuhvatiti što više glumaca iz ansambla Gradskog pozorišta.

Ponosna sam na činjenicu što svaki glumac Gradskog pozorišta, makar jednom u sezoni ima novu ulogu. Svi imaju priliku da osvježe svoj dar i da ga pokažu.

Glumci su najizloženiji i najvažnija su karika u pozorišnom procesu. Zato sam ponosna na Jelenu Simić, Sanju Jovićević Popović, Boža Zubera, Andreu Mugošu,Emira Ćatovića, koji su osvježili svojim ulogama postojeće stanje na crnogorskim scenama, naravno, uz sve one koji u pozorištu traju godinama, poput Sejfa Seferovića, Dejana Đonovića, Željka Radunovića, Pavla Ilića, Branka Ilića, Branku Femić, Katarinu Krek, Maju Šarenac, Mladena Nelevića, Dubravku Drakić, Ivonu Čović, Gorana Slavića, Dijanu i Davora Dragojevića i druge.

Bonus video: