"Prizori" Zorana Rakića posvećeni Herceg Novom

227 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Rankić
Zoran Rankić
Ažurirano: 16.12.2014. 12:54h

Zoran Rankić je dramski umjetnik, dugogodišnji prvak Beogradskog dramskog pozorišta.,svoju novu zbirku poezije „Prizori” posvetio je Herceg Novom.

Umjetnik je trideset godina, svako ljeto provodio u najvećem bokeljskom gradu tako da je imao prilike da osjeti, da vidi, da spozna najtananije niti mediteranske ljepote i duha ovog grada i da ih potom pretvori u poeziju.

Ti prizori, posebno oni koji su viđeni u podne, bili su inspiracija za promišljanje u tišini o vječnim filozofskim temama i pitanjima.

„Kako se sunce pomera, i sati, tako i ove pesme neka ka drugim morima odlaze, ali neka se sledeći dan, vazduhom i vodom, uvek u podne, na isto mesto, u Herceg-Novi i njegovo more vrate“, poruka je čitaocu sa početka knjige.Rankić je sa malo riječi, a puno duše, hercegnovske prizore pretvorio u poeziju, u poseban, zaokružen univerzum kome ništa ne nedostaje. „Sve što treba da bude ovde je i neka je blagosloven prizor“, aforisički sažima ljepotu prizora u pjesmi „Sve“.

Ilustracije u knjizi radio je takođe Rakić.

Rakić je autor dramskih djela „Kalemegdanci“ i „Skretnica“, zbirki poezije „Aorist“ i „Ekser“ i knjiga aforizama „Doviđenja, kako ste?“, „Aforizmi“, „Balkanski nervčik“, „Ovde kiša ali i Srbija“, „Kod cara u podne“, „Ništa svega“ i knjige drama „Srpske komedije dakle drame“.Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Bonus video: