Sundance: Uzbudljiva vožnja kroz ekstreme

I dva muzička dokumentarca su u izboru: “Kurt Cobain: Montage of Heck” i “What Happened, Miss Simone?”
0 komentar(a)
Sundance
Sundance
Ažurirano: 16.12.2014. 11:10h

Organizatori Sandens festivala najavili su svoj izbor drama i dokumentarnih filmova koji će debitovati na najznačajnijoj svjetskoj reviji nezavisne filmske produkcije, od 22. do prvog februara 2015.

“Stvarno se čini da smo inaugurisali godinu filma”, rekao je programski direktor festivala, Trevor Grot . “Mi lansiramo sva ta ostvarenja u filmski univerzum i onda posmatramo kako se 'prelivaju' dalje tokom cijele godine”.

Filmovi koji doživljavaju premijere na Sandens festivalu često na taj način obezbijede distribuciju koja ih dovodi do bioskopa, TV ekrana ili web streamova širom svijeta.

Američke glumačke legende, Lili Tomlin i Blit Daner igraju žene koje istinsko punoljetstvo stiču mnogo kasnije u životu, zahvaljujći neočekivanim odnosima u dramama “Grandma” i “I’ll See You in My Dreams”.

Džejson Sudeikis i Alison Bri inspirišu jedno drugo da odrastu deceniju nakon diplomiranja u filmu “Sleeping With Other People”. Itan Houk predvodi cijelu porodicu na putu u zrelost u “Ten Thousand Saints.”. Viola Dejvis i Dženifer Lopez igraju ucviljene majke koje pomažu jedna drugoj da se oporave u filmu “Lila & Eve”. Rajan Rejnolds je igrač pokera koji uči od svog štićenika u “Mississippi Grind”.

Među značajne premijere dokumentaraca na festivalu spadaju “The Hunting Ground” Kirbija Dika, čiji je dokumentarni film iz 2012. o seksualnom napadu u vojsci, “The Invisible War”, osvojio nagradu publike na Sandensu i bio nominovan za Oskara. Dženifer Sibel Njusom, čiji je prvi dokumentarni film prikazan na festivalu 2011, vraća se ove godine sa istraživanjem muškosti u “The Mask You Live In”. Dobitnik Oskara dokumentarista Aleks Gibni osvjetljava sajentološki pokret u svom posljednjem ostvarenju “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief.”

I dva muzička dokumentarca su u izboru: “Kurt Cobain: Montage of Heck” i pogled na legendarnu Ninu Simon, pod nazivom “What Happened, Miss Simone?”, čije je prikazivanje predviđeno za dan otvaranja festivala.

Još jedan dokumentarac, “Tig”, istražuje kako se komičarka Tig Notaro, uz pomoć stend apa, izborila sa smrću majke, vlastitom dijagnozom kancera i ljubavnim izazovima.

Komedija je još prisutnija među igranim filmovima u festivalskoj konkurenciji. Sara Silverman pravi dramatičan zaokret u ulozi promiskuitetne majke-narkomanke na rubu “I Smile Back”. Džek Blek se vraća na teritoriju drame poslije filma “Bernie” iz 2011, kao čovjek koji se bori da raskrsti sa svojim srednjoškolskim nesigurnostima na 20. godišnjicu mature u “The D Train”. Dokumentarac Boba Goldtvejta ”Call Me Lucki” govori o životu komičara Barija Kriminsa.

Filmovi koji premijere dožive na velikom platnu Sandensa mogu sačekati mjesecima dok stignu do lokalnih bioskopa. Ali drugi festivalski programi - uključujući i raspravu o filmu između osnivača Sandensa, glumca Roberta Redforda i rediteljaDžordža Lukasa, i paneli u kojima će učestvovati TV voditelji Lena Danam, Jenji Kohan i Mindi Kaling, ići će uživo na sajtu Sundens festivala.

Bonus video: