ZDRAVA ISHRANA

Kako da se konačno oslobodite želje za slatkišima i grickalicama

Ako ste primijetili da sve češće posežete i za nekoliko redova čokolade ili možete pojesti cijelu kesicu čipsa, vrijeme je da malo razmislite o svojoj ishrani
181 pregleda 2 komentar(a)
nezdrava hrana, Foto: Shutterstock
nezdrava hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 18:41h

Zdrava ishrana u ovim vremenima je postala imperativ, a uz velik izbor nezdrave hrane i ponude uopšte, zaista je teško pridržavati se svih pravila. No ako ste primijetili da sve češće posežete i za nekoliko redova čokolade ili možete pojesti cijelu kesicu čipsa, vrijeme je da malo razmislite o svojoj ishrani.

Doručak Iako niste gladni odmah ujutru, doručak pomaže da ne osjećate glad u večernjim satima. Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal pokazala je da su gojazne djevojke smanjile želju za slatkom i nezdravom hranom u večernjim satima ako su za doručak jele obrok od 350 kalorija, ali s najmanje 13 grama proteina. Pokazalo se da proteini stimulišu otpuštanje dopamina zbog čega lakše upravljamo željom za hranom. Pola kriške svježeg sira, dva tvrdo kuvana jaja ili činijica kuvane zobene kaše s omiljenim dodacima pomoći će vam da se bolje osjećate. Veličina porcije Baš ste poželjeli brauni kolač i stoga ste odmah kupili tri komada, iako znate da je i jedan sasvim dovoljan. A upravo je to potvrdila i studija Univerziteta Kornel u kojoj je prošle godine učestvovalo 104 studenata. Dakle, ona grupa koja je jela manje porcije rekla je da se osjeća sito, baš kao i grupa koja je jela duplo više. A prvi su pojeli oko 70 odsto kalorija manje od druge. Zato idući put pričekajte 15 minuta pa nego što odlučite da li vam treba još koji kolačić.

Pojedite nešto drugo Nutricionistkinja Marisa Mur otkriva za Huffington Post kako su želje za određenom hranom kratkog vijeka i ako uzmemo nešto drugo umjesto čokolade, može da nas svejedno zadovolji. Naravno, bilo bi najpametnije uzeti nešto od zdravijih namirnica. Možete na primjer grickati orašaste plodove. Nemojte da osjećate krivicu Koliko ste puta pojeli komad čokoladne torte na nekoj proslavi i zatim se ojećali loše jer zapravo pokušavate da smršate? Jedno istraživanje pokazalo je da bi trebalo da uradite suprotno – kada jedete, onda u tome i uživajte. Studija objavljena u časopisu Appetite kaže kako ljudi koji uživaju u hrani koju jedu lakše kontrolišu nagon i želju da pojedu još ili više. Distrakcija, a ne snaga volje Iako će mnogi reće da je disciplina kod zdrave ishrane snaga volje, naučnici su zaključili da to nije lagan pristup za svakoga. Mnogi se osjećaju loše kada im propadne plan mršavljenja ili izbacivanja slatkiša iz ishrane i tada potpuno izgube motivaciju. Naučnici radije preporučuju distrakciju. Kada poželite hranu koju ne biste smeli da jedete, radije odigrajte omiljenu igricu na mobilnom, prošetajte 15 minuta ili na primjer napravite opuštajuću kupku.

Daleko od očiju… U ovom slučaju najtačnije rečeno bilo bi daleko od očiju, daleko od usta. Nemojte da kupujete slatkiše i grickalice ako znate da ne možete da se kontrolišete. Koliko god želja bila jaka, lakše ćete je pobijediti ako u ormarićima nema slatkih napasti. Zamka odlaska na dijetu Možda ste već čuli, ali naučnici su potvrdili da ćemo teže odoljeti određenoj hrani ako je izbacimo s liste. Na kraju ćemo toliko željeti tu kockicu čokolade ili malo čipsa da ćemo upropastiti sav trud i pojesti mnogo više nego što bismo inače, kada pazimo koliko i šta jedemo.

Preporučujemo za Vas