Ona je najmlađa doktorka umjetnosti u Crnoj Gori

Umjetnički projekat Vesne Đokić je simbioza izvođačke i teorijske spoznaje Šumanovih djela
230 pregleda 17 komentar(a)
Vesna Đokić, Foto: Privatna arhiva
Vesna Đokić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.12.2014. 18:19h

Istaknuta pijanistkinja Vesna Đokić (27) doktorirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i postala najmlađi doktor izvođačkih umjetnosti u Crnoj Gori.

Svečana promocija Vesne Đokić u doktora umjetnosti desila se 28. novembra u Velikoj sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na kom je provela posljednjih sedam godina, usavršavajući se kod renomiranog pijaniste i redovnog profesora FMU-a, Aleksandra Serdara. Kao prvi doktor umjetnosti svog mentora, profesora Aleksandra Serdara, i komentora, profesora doktora Dragoljuba Šobajića, sa kojima je ostvarivala svoj Završni umjetnički projekat na doktorskim studijama iz klavira, Vesna Đokić je i najmlađi doktor izvođačkih umjetnosti u našoj zemlji.

Realizacija Završnog umjetničkog projekta Vesne Đokić sastojala se iz odbrane praktičnog i teorijskog dijela. Praktični dio podrazumijevao je koncert-resital sa programom tri Šumanova klavirska ciklusa: Karneval op. 9, Dječije scene op. 15 i Krajslerijana op. 16, a drugi dio projekta podrazumijevao je pisani rad - tezu, koja je u direktnoj vezi sa praktičnim dijelom.

“Tema mog rada je: 'Oblici ispoljavanja programnosti u Šumanovima klavirskim ciklusima: Karneval op.9, Dječije scene op.15 i Krajslerojana op. 16'. U njemu sam istraživala i analizirala pojavne oblike programnosti u predočenim Šumanovim djelima, trudeći se da proniknem u odlike njegove intimne i umjetničke ličnosti, čije je prisustvo intenzivno u kompozitorskom izrazu ovog velikana romantričarske umjetnosti. Sve zajedno, petočlana komisija redovnih profesora sa Fakulteta muzičke umetnosti u sastavu: Aleksandar Serdar, Branko Penčić, Tijana Humo-Rajevac, Marija Đukić i Nikola Rackov (red. prof. u penziji), ocijenila je jednoglasno da je moj Završni umjetnički projekat uspio pokušaj simbioze izvođačke i teorijske spoznaje ovih kultnih Šumanovih djela, kultnih djela klavirske muzke, te su me time promovisali u doktora izvođačkih umjetnosti - odsjek klavir”, ističe Đokić.

Pored ove visoke profesionalne reference, Vesna Đokić posjeduje veliki broj priznanja i nagrada na priznatim međunarodnim pijanističkim takmičenjima kao što su: “Petar Konjović“, “Eastman Young Artist’s Piano Competition“, , “Chopin in Memoriam“... Osnovne studije klavira Vesna Đokić je završila na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Na njenu pijanističku formaciju uticali Anka Asanović, Boris Kraljević, Vladimir Bočkarjov i Aleksandar Serdar.

Glad za koncertno-pedagoškim ostvarivanjem

Mlada pijanistkinja ističe da je biti najmlađi doktor umjetnosti u zemlji laksava 'titula':

“Njena svrha je da mi, nadam se, obezbijedi adekvatno mjesto među naučno-umjetničko-nastavnim miljeom naše zemlje. Budući da sam sada u zenitu svojih umjetničkih sposobnosti, osjećam nevjerovatnu glad za koncertno-pedagoškim ostvarivanjem, koji će, uz adekvatnu podršku umjetničke zajednice, doprinijeti sveukupnom poboljšanju kvaliteta naše muzičke scene. Bududući da je moj umjetnički izraz od najmlađih dana pod budnim okom šire javnosti, ali i uže umjetničke elite, vjerujem da će sada biti prepoznat i upotrijebljen u osnaživanju i ukorjenjivanju klasične muzike u duh našeg naroda, kao i u svrhu promocije naše zemlje kao reprezentativnog umjetniškog podneblja”.

Bonus video: