Digitalni radio sistem za policiju do Nove godine

U drugoj fazi realizacije projekta, TETRA sistem će u naredne dvije godine biti postavljen i na sjeveru, što će posebno biti važno za rad granične policije, ali i pokrivanje signalom glavnih saobraćajnica u zemlji
298 pregleda 7 komentar(a)
Policija, Foto: Boris Pejović
Policija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2014. 17:40h

Uprava policije će do kraja godine okončati ugradnju digitalnog TETRA radio-sistema u Podgorici i na primorju, što će umnogome poboljšati rad patrola i koordinaciju unutar službe.

U drugoj fazi realizacije projekta, TETRA sistem će u naredne dvije godine biti postavljen i na sjeveru, što će posebno biti važno za rad granične policije, ali i pokrivanje signalom glavnih saobraćajnica u zemlji.

Ovakva radio-veza predstavlja najbolje rješenje za komunikaciju policijskih službenika u pokretu, jer omogućava trenutnu komunikaciju između jednog ili više učesnika jednostavnim pritiskom na dugme.

Ova „pritisni i pričaj“ osobina TETRE, kao i mogućnost učesnika da komuniciraju u grupama, bili su ključni razlog zbog čega su se u UP odlučili da analogne sisteme zamijene digitalnim.

Rukovodilac Odjeljenja za telekomunikacione i elektronske tehnologije Uprave policije Ranko Vojinović pojasnio je da je TETRA skup standarda razvijenih na Evropskom institutu za telekomunikacione standarde (ETSI), koji definišu profesionalnu radio-opremu za odvijanje digitalnog radio saobraćaja između učesnika u pokretu.

„Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je u saradnji sa državnim organima i lokalnim organima uprave, pokrenulo program unapređenja nacionalne telekomunikacione infrastrukture kroz stratešku saradnju sa zainteresovanim partnerima - projekat “Wireless Montenegro”. MUP-UP radi na osavremenjavanju tehnologije kojom raspolaže i jačanju materijalno-tehničkih kapaciteta, u cilju ostvarivanja još boljih rezultata i primjene evropskih standarda u radu. TETRA sistem će zamijeniti postojeći analogni sistem radio-veza u policiji, a njegova upotreba će doprinijeti efikasnijem radu i koordinaciji policijskih službenika na terenu na teritoriji cijele zemlje”, naglasio je Vojinović.

On je kazao da instalacija TETRA sistema nije jeftin projekat, ali da su trendovi u savremenim komunikacijama zamjena analognih sistema digitalnim, kako bi se otklanjala tehnološka ograničenja...

I što je veoma značajno za policiju, TETRA omogućuje uspostavljanje veza bez teritorijalnih ograničenja - to znači da se veza može uspostaviti, na primjer, između policajaca u Pljevljima i Budvi.

Plan je da TETRA sistem, nakon što bude postavljen na teritoriji cijele Crne Gore, koriste i drugi korisnici. Tendencija je da se profesionalne radio mreže izgrađuju kao nacionalni sistemi u kojima se zajednička infrastruktura koristi za više službi - osim policije, TETRA sistem će koristiti ANB, hitna pomoć, vatrogasci, službe spasavanja...

To će biti važno u vanrednim situacijama...

LGBT povorka bila prvi test za TETRA sistem u Podgorici

TETRA sistem imao je prvi veliki test - za vrijeme održavanja LGBT povorke, 2. novembra, policija na terenu i Operativni štab su među sobom komunicirali preko nove digitalne mreže. Tog dana je bio angažovano 1818 službenika policije, koji su preko TETRA radio-stanica i terminala, izvršavali naređenja oko plana obezbjeđenja povorke.

“Tog dana je bio angažovan veliki broj službenika policije, koji su preko TETRA radio-stanica, međusobno komunicirali. Da su korišćeni stari - analogni sistemi, komunikacije bi se otežano odvijale , zbog velikog intenziteta saobraćaja, mogućih zagušenja veze i gubitaka poziva. Korišćenje digitalnog sistema, obezbijedilo je funkcionisanje radio-veze bez ijednog neostvarenog poziva. Na taj način, upotreba TETRA sistema je značajno doprinijela uspješnom radu policije na obezbjeđenju povorke”.

Bonus video: