Vuković je car Japana

175 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.12.2014. 12:47h

Nakon dva izgubljena finala prošle sezone od Panasonika (svakako najbolji klupski rezultati od 2006. godine) počela je naplata dugova – JT Tanders iz Hirošime, koje sa klupe vodi proslavljeni crnogorski odbojkaški trener Veselin Vuković, osvojio je japanski Kup Cara (Kup Japana), savladavši u finalu upravo Panasonik, ubjedljivo sa 3:0 (25:22, 25:16, 25:18). To je drugi trofej Tandersa u ovom takmičenju, nakon pehara u prvom izdanju Kupa Cara 2007. godine…

"Panasonik nam je dužnik od prošle godine. Gledajući njihovo polufinale protiv Tojode Gosej, za koju igra naš bivši igrač Igor Omrčen, iskreno sam ih priželjkivao ih u finalu. JT Tanders je poslije dugo vremena osvojio trofej, rezultatski vrlo ubjedljivo i zasluženo", kaže za “Vijesti” Vesko Vuković.

"Panasonik je iskusna ekipa, sa četiri startera u japanskoj reprezentaciji, uz Brazilca Aves Tijaga, koja ima pobjedniki mentalitet i koja zna da igra za trofej. Ali, u finalu smo odigrali kao ekipa, uz vjeru u sebe, sa puno samopouzdanja, sa jasnom idejom šta treba raditi u fazi napada i fazi odbrane. Taktički plan je ispoštovan u vrlo visokom procentu, i to je naravno rezultiralo ubjedljivom pobjedom", dodaje Vuković.

Na putu do finala turnira koji je održan u Tokiju, JT Tanders je u osmini finala savladao Tokaji univerzitet (3:0), u četvrtfinalu VC Tokio (3:0) i u polufinalu Sakaj Blejzers (3:1).

"Bili smo vrlo ubjedljivi, rezultatski i u pogledu igre. Tokom prošle i na početku ove sezone smo sazrijevali u svakom pogledu. Plasmanom u finale i osvojenim peharom ostvarili smo jedan kontinuitet i stabilnost visokog plasmana i igranja za trofej", ponosan je Vuković na svoju ekipu koju predvode japanski reprezentativac Košikava i poznati Brazilac Visoto.

Vuković je zadovoljan i na ličnom planu, jer je prvim osvojenim trofejom ostavio pečat i u Japanu, kao u svim zemljama u kojima je do sada radio.

"Jako sam srećan zbog ambijenta u kome smo igrali, zbog dobre igre, zbog nespornog radnog rukopisa, zbog ispunjenih očekivanja i konačno zbog trofeja.

Kako kaže Vuković, ovaj trijumf je “dodatni podsticaj za sve u klubu, da se nastavi sa još kvalitetnijim radom”.

"Već za vikend igramo posljednji dvomeč u ovoj godini i protivnici su nam Blejzers i Panasonik, rivali u polufinalu i finalu Kupa Cara. Izuzetno su nam važni bodovi, tako da ćemo samo jedan dan odmarati", zaključio je Vuković.

Pravio uspjehe gdje god je radio

Vuković je prvi i za sada jedini Crnogorac u istoriji koji se domogao evropskog trofeja u klupskoj odbojci, pošto je u martu 2013. godine sa turskom Halkbankom osvojio CEV kup (sa tim klubom je u toj sezoni uzeo i Kup Turske i igrao finale plej-ofa).

Osim JT Tandersa i Halkbanke, Vuković je trenirao Budućnost (bio je prvi trener koji je vodio u Prvoj ligi SR Jugoslavije), Budvansku rivijeru u dva navrata (pet i tri i po godine) i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (titula). U prvom mandatu je sa Budvanima osvojio titulu (prvu u istoriji kluba i crnogorske odbojke) i Kup u SR Jugoslaviji, dok je u drugom, u nezavisnoj Crnoj Gori osvojio tri titule (2009, 2010, 2011) i dva Kupa (2010, 2011), i izborio plasman u drugu rundu Lige šampiona.

Vuković je bio prvi selektor Crne Gore u nezavisnoj državi. Osim Crne Gore, vodio i reprezentaciju bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore (2003. srebro u Svjetskoj ligi, nakon nezaboravnog finala u Madridu protiv Brazila (2:3), u meču koji je zvanično proglašen za najbolji u istoriji svjetske odbojke), zatim Egipat (2005. godine je osvojio Kup Afrike i Mediteranske igre u španskoj Almeriji), Ujedinjene Arapske Emirate (osvojio je Prvenstvo zaliva) i Sloveniju, sa kojom je ostvario najbolje rezultate u istoriji “zmajčeka”, izborivši plasman na Evropsko prvenstvo u Austriji 2011. godine.

Pod njegovom komandom, Slovenci ne samo da su upisali prvu pobjedu na prvenstvima Evrope, već su i prošli u osminu finala, a iste godine su osvojili bronzu u Evropskoj ligi, prvu u istoriji zemlje u takmičenjima pod okriljem Evropske odbojkaške konfederacije.

Bonus video: