Riječ godine je...

"Kultura" se tako priključila Oksfordovoj riječi "vejp" (vape), miljenici pokreta elektronskih cigareta i "izlaganju" (exposure), koja je izbor Dictionary.com-a poslije epidemije ebole
0 komentar(a)
ART, Foto: Shutterstock
ART, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 13:56h

Riječ "kultura" riječ je godine prema izboru američkog rečnika Merijam Vebster.

"Kultura" se tako priključila Oksfordovoj riječi "vejp" (vape), miljenici pokreta elektronskih cigareta i "izlaganju" (exposure), koja je izbor Dictionary.com-a poslije epidemije ebole.

Na drugom mjestu po popularnosti, američki Vebster rečnik izabrao je "nostalgiju" zahvaljujući velikoj 50-godišnjici početka pokreta slobode govora, "rođenju" Ford mustanga i početku britanske invazije u vidu "Bitlsa" koji su pre pola vijeka prvi put stigli na tlo Amerike.

Urednik rečnika Piter Sokolovski objasnio je AP-u da u posljednje vrijeme "koristimo riječ 'kultura' češće" i da je od procjenjenih 100 miliona pretraga na sajtu rečnika, kultura imala rast od 15 posto iz godine u godnu.

Riječ "kultura", dodaje on, ne označava kulturu u najužem smislu te riječi, već je u igri i kultura transparentnosti u državnim i poslovnim institucijama, kultura poznatih ličnosti, kultura pobjede u sportu, kultura ispijanja kafe...

Bonus video: