Na dobrom putu: Ima 19 godina, ako ostvari svoj san - promijeniće svijet

Djevojka je tek na početku svog rada, iako je sa još 17 godina predstavila tehnologiju "vještačkog mozga" koji analizira uzorke tkiva radi otkrivanja kancera dojke
57 pregleda 5 komentar(a)
Britani Venger, Foto: Mashable.com
Britani Venger, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 15.12.2014. 11:09h

Britani Venger ima svega 19 godina, ali ozbiljno mijenja stvari kada je u pitanju tehnologija otkrivanja kancera dojke. Njen san je da u potpunosti iskorijeni rak.

Djevojka je tek na početku svog rada, iako je sa još 17 godina predstavila tehnologiju "vještačkog mozga" koji analizira uzorke tkiva radi otkrivanja kancera dojke.

Njen izum koristi tip kompjuterskog programa (neuronske mreže) koje identifikuju komplikovane šablone podataka i identifikuju da li se radi o kanceru sa preciznošću od 99%.

Sa izumom je tada osvojila prvo mjesto na naučnom sajmu Google-a, ali nije se zaustavila, pa je lansirala i aplikaciju Cloud4Cancer, kako bi doktori mogli da razmjenjuju podatke i tako jedni drugima pomognu oko istraživanja kancera.

Britani je sada na Djuk univerzitetu, a za Huffington Post je ispričala kako je sve počelo, kakve je sve prepreke preskočila, i kako se student nosi sa barijerama dijagnostike kancera.

"Kada sam bila u sedmom razredu, izborni predmet mi je bio futurističko razmišljanje. Završni rad je bio o tehnologiji budućnosti, i inspirisalo me je kad sam počela istraživati vještačku inteligenciju i njen prodor u ljudsko znanje. Otišla sam i kupila knjigu za programiranje i naučila da programiram. Jedan od prvih projekata je bila vještačka neuronska mreža koja je ljude učila kako da igraju fudbal", priča Britani.

Mlada djevojka napominje da se sve nije desilo preko noći. "Preko pet godina sam radila sa neuronskim mrežama, prvu godinu samo istraživala kako bih prepoznala šablone i povezala kancer dojke sa vještačkom inteligencijom. Naišla sam na brojne prepreke usput, prošla hiljade strane raznih podataka i uradila 7,6 miliona testova. Dva projekta su propala, ali treći je uspio i napravila sam Cloud4Cancer aplikaciju."

Za istraživanje raka dojke se odlučila kada je imala 15 godina, jer je tada njena rođaka oboljela, i htjela je da se uključi u proces i pomogne.

"Moj rad se prvo koristio sam za otkrivanje raka dojke, ali sada se može otkriti i leukemija", dodaje Britani.

Ona navodi da je rad sa ljudima najveća nagrada. "Imala sam priliku da radim sa pacijentima i onima koji su preživjeli rak dojke, kao i da pričam sa klincima koji su zainteresovani da rade sopstvena istraživanja ili programiranja u budućnosti. Znajući da moja aplikacija može da spasi živote i ubrza proces otkrivanja kancera je nagrađujuće po sebi. Prođu me žmarci kada pomislim da nakon par godina moje istraživanje može da doprinese otkrivanju lijeka za rak."

Bonus video: