ZAŠTO JE ČLANICA DIPLOMATIJE CG META TUŽILAŠTVA

Milioni od šverca: Veze Duške Jeknić i Andrije Draškovića

“Jeknićeva je značajna jer je imala bliske odnose i sa funkcionerima Crne Gore i sa predstavnicima podzemlja”
838 pregleda 29 komentar(a)
Dušanka Jeknić (Novina)
Dušanka Jeknić (Novina)
Ažurirano: 14.12.2014. 19:09h

U izvještaju tužilaštva iz Barija, koji je sastavni dio sudskih spisa za suđenje crnogorskim državljanima za šverc cigareta, stoji da Dušanku Pešić (Jeknić) treba smatrati značajnom figurom jer je imala bliske odnose kako sa važnim predstavnicima institucija Crne Gore, tako i sa ključnim predstavnicima italijanskog i jugoslovenskog organizovanog kriminala. “Razumno je smatrati postojeće odnose između Jeknić Dušanke i Drašković Andrije kao dobro utemeljene i dugotrajne”, stoji u izvještaju tužilaštva u Bariju.

Precizira se da se imena Draškovića i članova njegove porodice ponavljaju u rokovnicima i imenicima koji su joj oduzeti, te da su isti ti brojevi telefona pronađeni u imenicima oduzetim Vladimiru Bokanu i kriminalcu “pokajniku” koji je sarađivao sa italijanskim sudstvom Leu Đuzepeu.

Napominje se da je 19. jula 2003. tužilaštvo u Bariju naložilo pretres apartmana u Milanu u kojem je stanovala Jeknićeva (u Ulici Andrea Solari 32), prilikom kojeg su oduzeti rokovnici, telefonski imenici, dokumentacija, fotografije i drugi materijal. “Izdavanje naloga je između ostalog bilo motivisano i potrebom da se hitno reaguje zbog opasnosti od uklanjanja dokaznih elemenata zbog širenja vijesti o izdavanju naloga za pritvor Andrije Draškovića”.

Ističe se da je tužilaštvo posebnu važnost dalo broju telefona koji je nađen i prilikom pretresa sjedišta kompanije “Beamray Enterprise” kojom je upravljao Bokan Vladimir. Radi se o broju telefona koji pripada Milu Đukanoviću.

Imenik Vladimira Bokana u kojem je broj Đukanovića

Nakon trogodišnjih preliminarnih saslušanja, u februaru prošle godine u Italiji počelo je suđenja za šverc cigareta između Crne Gore i Italije. Optuženi su Branislav Mićunović, Dušanka Pešić-Jeknić, Veselin Barović, Branko Vujošević i Andrija Drašković. Miroslav Ivanišević i Stanko Subotić ranije su oslobođeni optužbi u odvojenom suđenju, a slučaj protiv premijera Đukanovića arhiviran je zbog političkog imuniteta.

Trojica italijanskih policijskih službenika svjedočila su prošle sedmice. Do izvođenja ključnih svjedoka neće doći dok ne bude završeno vještačenje koje je tražila odbrana, da bi se utvrdila vjerodostojnost transkripta 500 prisluškivanih telefonskih razgovora, čije je djelove tužilaštvo uključilo u optužnicu.

Bliska i sa jugoslovenskim i i sa italijanskim mafijašima: Jeknić

Naredno ročište zakazano je za 14. jul, a i ovoga puta se, kao i kod prethodna dva ročišta, očekuje da će vještačenja biti spremna i time dozvoliti dalji tok suđenja za krivična djela međunarodnog šverca cigareta i kriminalnog udruživanja učinjena prije gotovo dvije decenije.

Prema informacijama iz suda u Bariju, vještačenje, za koje je decembra prošle godine najavljeno da će trajati 90 radnih dana, trebalo bi da bude gotovo do aprila sljedeće godine.

Osim toga ko je sve od funkcionera Crne Gore i njihovih bliskih osoba bio povezan sa italijanskom mafijom, u spisima tužilaštva iz Barija nalaze se i navodi Gorana Stanjevića, predstavnika Crne Gore u Švajcarskoj od 1995. do 1998. godinje, koji je ispričao da je savjetnik crnogorskog predsjednika za bezbjednost Goran Žugić, ubijen samo par mjeseci nakon što mu je on iz Švajcarske dostavio dokumentaciju vezanu za istragu tužilaštva u Bariju o švercu cigareta između Crne Gore i Italije.

Stanjević je italijanskim istražiteljima to rekao 2002. godine.

Kako je falsifikovan dokument kojim državna firma MTT daje ovlašćenje Franku Dela Toreu

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv mafije u Bariju navodi i da je Dušanka Jeknić falsifikovala dokument kompanije Montenegro Tobacco Tranzit (MTT) sa ciljem prikrivanja tragova i zaštite interesa Franka Dela Torea.

To je navodno rađeno u direktnom dogovoru sa njegovim advokatima, što je utvrđeno zahvaljujući dokumentaciji oduzetoj prilikom pretresa u Švajcarskoj i prisluškivanim razgovorima do kojih se došlo u saradnji sa švajcarskim istražnim organima.

Đukanović

Navodi se da su saučesnici u ovoj operaciji bili Barović Veselin, Vujošević Branko, Ivanišević Miroslav, Đukanović Milo, Savino Paolo i advokati Klemente Bjondi i Galfeti Renzo.

U izvještaju se prilažu dvije verzije dokumenta kojim se Dela Tore ovlašćuje da u ime MTT-a naplaćuje takse za korištenje skladišta u Crnoj Gori. Oba dokumenta su izdata u Podgorici 15.07.1996, ali samo jedan je na zvaničnom memorandumu i sa čitljivim potpisom.

U dokumentu sa zvaničnim memorandumom piše da je Dela Tore ovlašten da naplaćuje i održava poslovne kontakte u ime MTT-a, a u dnu se naglašava iznos tranzitne takse od 40 američkih dolara, koja uključuje troškove posrednika i propratnih usluga. Sa druge strane, na dokumentu za koji tužilaštvo navodi da je falsifikat nema iznosa takse.

U imeniku na istoj strani telefoni kriminalaca i Đukanovića

Italijanski tužioci napominju da je Jeknićeva imala četiri telefonska kontakta Andrije Draškovića, kao i broj Veska Barovića, Stanka Subotića Caneta, Lidije, Mila, Blaža Đukanovića, kao i da su u dijelu telefonskog imenika na kojem je pisalo Duška, u dijelu rezervisanom za bilješke, pronađene oznake N213JS i N99CX, pored kojih su bili kontakti Cane, Nikola i Vladimir Obojdin.

Italijansko tužilaštvo daljom istragom utvrđuje da se radi o oznakama koje su nosili avioni kojima je prenošen novac u kešu iz Crne Gore ka Kipru, te da je Obojdin bio jedan od kurira prisutnih na tim letovima.

Jedna od stranica iz imenika Dušanke Jeknić

Navodi se da je između 1997. i 2000. godine ovim avionima prebačeno skoro 1,3 milijarde njemačkih maraka, 726 hiljada dolara, 136 hiljada švajcarskih franaka…

Tužilaštvo je objavilo tabelu sa detaljima o pojedinačnim letovima koji uključuju ime kurira, tačnu sumu, kao i datum i vrijeme polaska.

Ovi podaci su korišteni prilikom suđenja po kratkom postupku protiv Subotića, s obzirom da se radi o kretanjima novca koja su dovođena u vezu sa radom pojedinih njegovih kompanija.

Na istoj strani imenika brojevi Đukanovića i Andrije Draškovića

Subotić je međutim oslobođen optužbi, a njegova odbrana je tvrdila da te ogromne sume novca u kešu iznošene iz Crne Gore nisu imala veze sa švercom, već sa regularnim poslovanjem njegovih firmi u doba embarga.

Ja Branova marioneta, a Aco imao koristi - to su gluposti

Na pitanje "Vijesti" da prokomentariše navode da je marioneta u rukama Brana Mićunovića, kao i to da je njegov brat Aco Đukanović imao direktnu korist od šverca cigareta, premijer Milo Đukanović je tokom jučerašnje posjete Bijelom Polju kazao da je to obična "glupost zaludnjaka".

Ove navode su iznijeli pojedini italijanski mafijaši na saslušanju kod tužioca, ali i Goran Stanjević, koji se u dokumentu italijanskog tužilaštva iz istrage šverca cigareta pominje kao predstavnik Vladine agencije za strane investicije u Švajcarskoj od 1995. do 1998. godine.

"Dakle, to smatram običnom glupošću koja je prežvakana ne jednom nego milion puta do sada i mislim da se njom bave samo zaludnjaci", odgovorio je Đukanović, nakon čega se čuo pljesak okupljenih depeesovaca i građana Pavinog Polja i Kovrena, kojima je otvoren novi put.

Preporučujemo za Vas