Književno veče Gorana Gocića: Miješanje žanrova u romanu "Tai"

“Ovo je priča o unutrašnjem svijetu, a roman ‘Tai’ je skica o unutrašnjim granicama, ako je te granice uopšte moguće odrediti”, istakao je Kovačević
111 pregleda 0 komentar(a)
Goran Gocić, Foto: Svetlana Mandić
Goran Gocić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.12.2014. 13:31h

U sklopu XVII Nikšićkih književnih susreta organizovano je književno veče posvećeno Goranu Gociću, prošlogodišnjem dobitniku Ninove nagrade za roman “Tai“.

Prof. dr Goran Radonjić kazao je da je riječ o lirskom romanu u kojem dominira nešto što bi se moglo odrediti kao esejizam. U romanu “Tai“, čija glavna tematika je ljubav, prema riječima Radonjića, u prvom planu je miješanje žanrova.

Vanja Kovačević, koji je vodio razgovor sa Gocićem, kazao je da ono što roman “Tai” čini dobrom knjigom je to što je uobličena na književno vrijedan način i što je autor spreman da sa čitaocima podijeli “svoj neponovljiv doživljaj jednog prostora i jedne ljubavi”.

“Ovo je priča o unutrašnjem svijetu, a roman ‘Tai’ je skica o unutrašnjim granicama, ako je te granice uopšte moguće odrediti”, istakao je Kovačević.

Iako voli da piše “natenane“ nagrađeni roman, prema riječima autora, pisan je gotovo u transu i rukopis je bio završen za dva mjeseca. Opsjednut sobom, a ne čitaocima, Gocić je zaboravio da “isplanira“ sudbinu romana i to se pokazalo kao pravi pogodak jer je

“Tai“ brzo našao put do ljubitelja pisane riječi i osvojio ih.

“Roman naredne sedmice treba da dobije nagradu koja se dodjeljuje najprodavanijim knjigama godine. On je na trećem mjestu. Za mene je potpuno novo da budem voljen kao pisac, to mi je najuzbudljiviji momenat. Kada ste kritičar ljudi vas nekako 'cijene', ali nikada ne osjetite ljubav publike. Sada se to vrlo intezivno osjeća, dolaze sa nevjerovatnim tekstovima, reakcijama“, kazao je Gocić koji trenutno radi na romanu „Poslednja stanica – Britanija“.

Pomenuti roman neće biti urađen u rekordnom vremenu jer, prema riječima Gocića pisanje traje “iks“ godina jer je riječ o “beskrajnom tekstu koji čovjek jednostavno ne želi da pusti“.

Fragmente iz romana, koji je dobio i nagradu “Miloš Crnjanski“, čitao je glumac Miro Nikolić.

Bonus video: