Crna Gora će Kalića tražiti i od Njemačke

Austrijske vlasti će uhapšenog Safeta Kalića, najvjerovatnije, prvo izručiti Berlinu, pa će on zaobilaznim putem do Podgorice
75 pregleda 54 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2014. 12:10h

Austrijske vlasti ni nakon dva mjeseca od hapšenja najtraženijeg Crnogorca Safeta Saja Kalića (45) nijesu odlučile kome da ga izruče, ali izvjesno je da će Rožajac na putu do Crne Gore svratiti do Njemačke.

"Vijestima" je u Ministarstvu pravde pojašnjeno da, ukoliko, Austrija izruči Kalića sjevernim komšijama, Crna Gora će i od njemačkih vlasti tražiti ekstradiciju Rožajca.

"Eventualna predaja Safeta Kalića Njemačkoj nije ograničenje da Crna Gora zatraži njegovo izručenje od Njemačke zbog dostupnosti našim pravosudnim organima za vođenje krivičnog postupka", piše u odgovorima Ministarstva pravde.

Ustaljena praksa tokom izručenja je da zamoljena država bjegunca izručuje zemlji, koja je prva raspisala potragu za uhapšenim.

Advokat Zdravko Begović pojasnio je “Vijestima” da ne postoji tačno pravilo kome će biti izručen bjegunac, kada postoje dvije ili više potraga.

"Uobičajena praksa je da se prvo poštuje dužina potrage, odnosno, vremenski interval o tome ko je prvi raspisao potragu za nekim bjeguncem. Osim toga, ključno za odluku o izručenju, može biti i težina krivičnog djela, zbog kojeg se taj bjegunac traži. Ali, nema pravila", pojasnio je Begović.

Safet Kalić nakon tri godine bjekstva uhapšen je u popodnevnim časovima 20. oktobra ove godine kada je sa lažnim pasošem sa Kosova stigao u Beč. Njegovo hapšenje dogodilo se samo dan prije nego što je u bjelopoljskom Višem sudu trebalo da bude objavljena presuda za “pranje” novca.

Za njim je potjernica raspisana 4. avgusta 2011. godine kada je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog optužbi da su Kalić, njegov brat Mersudin i supruga Amina u Crnoj Gori “oprali” 7,7 miliona eura, stečenih prodajom droge u Njemačkoj.

“Pred nadležnim organima Austrije u toku je postupak po molbi Crne Gore za izručenje Kalića, na osnovu Evropske konvencije o ekstradiciji i domaćih propisa Austrije, koji bliže uređuju pitanje izručenja. O odluci još nijesmo obaviješteni”, kazali su u Ministarstvu pravde.

Četiri dana nakon što je Kalić uhapšen u 5. okrugu Beča, tamošnje vlasti su dopisom obavijestile Crnu Goru da Rožajca traže i Njemci, koji su ranije raspisali evropski nalog za njegovo hapšenje.

Bonus video: