PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU

Potpara diše za vratom Đukiću

Nikola Potpara ne odustaje od borbe za titulu, pošto je i nakon 4. kola izjednačen sa imenjakom Đukićem, najboljim crnogorskim šahistom
162 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Potpara, Foto: Pvportal.me
Nikola Potpara, Foto: Pvportal.me
Ažurirano: 04.04.2019. 14:59h

Najbolji crnogorski šahista Nikola Đukić ne odustaje od odbrane titule državnog prvaka. On je sjajnom igrom protiv Blaža Kalezića došao do 3,5 poena  nakon 4. kola pojediančnog Prvenstva Crne Gore u šahu. Đukić je bijelim figurama od starta napao i  atraktivno je poentirao žrtvom topa, nakon koje je bio neizbježan mat Kaleziću u igranoj francuskoj odbrani.

U kolu prepunom sjajnih i uzbudljivih partija junak je ipak mladi Pljevljak Nikola Potpara. Crnim je figurama savladao jednog od glavnih favorita za titulu velemajstora Dragana Kosića, koji je iznenađujuće još bez pobjede. A Potpara, koji je pred ovaj šampionat demonstrirao sjajnu igru i na turniru u Beogradu,  je sa 3,5 bodova izjednačen sa Đukićem na vrhu tabele.

Fantastičnu partiju odigrali su i nekadašnji prvaci Crne Gore, velemajstori Dragiša Blagojević i Milan Draško. Slavio je Blagojević u reprizi pobjede Đukića nad velemajstorom Nebojšom Nikčevićem u 2. kolu. S tom razlikom, što je Đukić bio crni.  U beskompromisnoj borbi Blagojević je dugo pokušavao da realizuje bolju strukturu pješaka u  završnici topa i skakača protiv topa i lovca Draška, i u tome je uspio u 78 potezu.

Jedinu „miroljubivu” partiju odigrali su Nikšićani, Veljko Draganić i Đorđije Kontić, pa je bio neizbježan brzi remi. Za takmičenje ovog nivoa neuobičajenu grešku napravio je Miloš Pečurica u partiji sa velemajstorom  Nikčevićem, koji je prvi vukao poteze. Ne zadugo, jer je Pečurica permutovao redosljed poteza i izgubio već nakon desetog povlačenja figura! Remijem je završena partija Stjepan Krstonijević - Luka Drašković.

A Nina Delević se remijem sa Aleksandrom Milović približila tituli prvakinje, dok je Sanja Mišović opet savladala Edvinu Mustafić.