ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Muškarci s viškom testosterona vole začinjena jela

Grupa od 114 muškaraca od 18 do 44 godine iz francuskog grada Grenobl učestvovala je u naučnom eksperimentu degustacije jela. Nakon što im je uzet uzorak pljuvačke za utvrđivanje nivoa testosterona, ispitanici su imali zadatak da dobijeno jelo začine po ukusu
67 pregleda 0 komentar(a)
kari, začini, Foto: Shutterstock
kari, začini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2014. 15:25h

Muškarci s visokim nivoom muškog hormona testosterona vole začinjena jela, saopštili su francuski naučnici u najnovijoj studiji nazvanoj "Neki to vole vruće!".

Grupa od 114 muškaraca od 18 do 44 godine iz francuskog grada Grenobl učestvovala je u naučnom eksperimentu degustacije jela. Nakon što im je uzet uzorak pljuvačke za utvrđivanje nivoa testosterona, ispitanici su imali zadatak da dobijeno jelo začine po ukusu.

Muškarci s visokim nivoom muškog hormona su više dodavali bibera, ljute papričice i pikantnog sosa od ostalih, s normalnim nivoom testosterona.

Naučnici smatraju da su rezultati eksperimenta pokazali vezu između nivoa testosterona i naklonosti muškarca prema začinjenim jelima.

Prema njihovim riječima, do sada nije sprovedena studija na tu temu, već se nivo muškog hormona povezivao sa seksualnim aktivnostima i ponašanjem muškaraca.

Autor studije Loran Beg izjavio je da je o testosteronu napisano više od 85.000 naučnih radova koji se zasnivaju na stavu američkog naučnika Džejmsa Dabsa da višak muškog hormona čini muškarca "herojem, mangupom i ljubavnikom".

"Moguće je da redovno konzumiranje pikantnih jela utiče na povećanje nivoa testosterona, što je do sada dokazano na glodarima", dodao je Beg.

Najnovija studija objavljena je u naučnom časopisu "Sajkolodži end bihejvor" (Psyćology and Behavior).