Zepelt: Ima materijala za još jedan dokumetarac o dopingu

76 pregleda 0 komentar(a)
Hajo Zepelt, Foto: Hajoseppelt.de
Hajo Zepelt, Foto: Hajoseppelt.de
Ažurirano: 12.12.2014. 15:25h

Njemački novinar Hajo Zepelt, autor dokumentarca o navodnom sistematskom dopingu u ruskoj atletici, rekao je danas da je pristiglo materijala za još jedan film.

"Iskren da budem, nismo planirali nastavak filma, ali ljudi šalju sve više dokaznog materijala, kako bi potvrdili optužbu da u Rusiji ima sistematskog dopinga", rekao je Zepelt.

On je dodao da će svakako, u slučaju potrebe, snimiti i drugi dio filma.

Zepelt je uporedio sadašnju situaciju sa onom koja je vladala u vreme Sovjetskog Saveza i Istočne Njemačke, kada je doping bio dio državnog projekta.

Zepelt je s velikim poštovanjem govorio o ruskom atletskom treneru Vitaliju Stepanovu, koji je u dokumentarcu, zajedno sa atletičarkom Julijom Stepanovom optužio rusku atletiku za prikrivanje i sistematski doping.

"Radi se o izvanrednoj osobi. On je kao Edvard Snouden u svijetu sporta koji želi da se bori protiv dopinga", rekao je Zepelt.

On je dodao da Stepanov nema nikakve finansijske koristi od toga što je svjedočio u filmu.

"Julija Rusanova, koja je kasnije postala njegova suprga, takođe je bila primoravana da uzima tablete. On od ovog svjedočenja nije imao nikakve koristi. Samo je želio da kaže istinu i da bude pošten", rekao je Zepelt.

Njemačka televizijska mreža ARD emitovala je prošle nedelje dokumentarac kojim se ruska atletika, na čelu sa predsednikom Ruske atletske federacije Vitalijem Balahničevim, optužje za sistematski doping.

Dokumentarac je posredno optužio i Svjetsku atletsku federaciju (IAAF) za prikrivanje doping skandala.

Bonus video: