Desetka za Kolakovića!

1 komentar(a)
Igor Kolaković, Foto: Ascannesvolley.com
Igor Kolaković, Foto: Ascannesvolley.com
Ažurirano: 12.12.2014. 09:49h

Kan je prošle sezone ligaški dio prvenstva Francuske završio sa 12 pobjeda iz 26 utakmica, zbog čega nije uspio da se plasira u plej-of (bio je deveti). Nakon skoro polovine tekućeg šampionata, izabranici crnogorskog odbojkaškog trenera Igora Kolakovića su ne samo, praktično, osigurali plasman u plej-of, već i pokazali da ove sezone mogu da se bore i za nešto više.

U 10 odigranih kola, naime, Kan je pravi hit lige jer je upisao svih pobjeda (posljednju prije dvije noći u gostima protiv Nanta), i sigurno drži lidersku poziciju u jednoj od najzanimljivijih liga Evrope, zbog izjednačenosti ekipa koje nastupaju u prvenstvu.

Na putu do liderske pozicije, Kan je savladao i šampiona, Tur, i to u gostima (3:2)...

"Nije nije očekivao takav rezultat, mislim da smo, stvarno, veliko iznenađenje. S obzirom na naš budžet, apsolutno nismo bili u krugu favorita, pogotovo ne da ovako dugo budemo prvi na tabeli. Ali, činjenica je da igramo i treniramo dobro, imamo sjajnu atmosferu. Iz utakmice u utakmicu pokazujemo određene znake zrelosti. U pretprošlom kolu kod kuće protiv Norbona nismo nešto blistali, ali smo odigrali dobro kad je trebalo".

"Dobro je, i bolje da ne pričam previše o tome što je bilo, jer nas već u subotu čeka teška utakmica kod kuće sa Tuluzom, koji je važio za jaču ekipu od nas, što, možda, i jesu. U suštini, imamo dobar zamajac, 10 pobjeda što je značajno za samopouzdanje, ali i obaveza. Ekipe sad žele da igraju dobro baš protiv nas", kaže za “Vijesti” Kolaković, kome u radu pomaže Srđan Popović, njegov nekadašnji asistent u Budućnosti, a jedan od igrača je i srednji bloker Dejan Radić, bivši igrač podgoričkog kluba.

Prije početka sezone plej-of i povratak u Evropu su u klubu bili postavljeni kao ciljevi. Na pitanje da li ciljevi ostaju isti ili se sada razmišlja i o nečem većem, Kolaković kaže:

"Moramo da razmišljamo od utakmice do utakmice, da dođemo do plej-ofa. A onda, trebali bi da gledamo da budemo među pet, kako bismo obezbijedili izlazak u Evropu. E onda, ako to uradimo, onda smo završili dobar posao. Pošto je prvenstvo jako teško i dugo, svaka utakmica je otvorena i neka lakog protivnika. Kako se poveže 10 pobjeda, može da se poveže i dosta poraza. Moramo biti oprezni, ne smijemo razmišljati u ovom trenutku o većim ambicijama u odnosu na početne. Vidjećemo, plej-ofa će donijeti drugu priču", dodaje Kolaković, kome je u Kanu velika podrška i supruga Sandra, nekadašanja proslavljena rukometašica Budućnosti (ali i Krima sa kojim je bila prvak Evrope) i reprezentacije bivše državne zajednice, te bivši trener kadetske reprezentacije Crne Gore.

Do kraja godine i prvog dijela prvenstva,, Kan ima dobar raspored, jer dočekuje Tuluz (šesti na tabeli), gostuje Šomonu (11.), a onda u posljednjem kolu je domaćin trenutno drugoplasiranom vicešampionu Pari voleju (za koji veoma dobro nastupa crnogorski reprezentativac Marko Bojić), koji zaostaje četiri boda. Kan, dakle, ima šansu da na polusezoni stekne i veliku bodovnu zalihu u odnosu na najbliže pratioce (Tur je tek sedmi sa svega devet bodova manje od lidera).

"Ponavljam, treba da razmišljamo od meča do meča. Do kraja godine imamo dva velika protivnika kući, Tuluz i Pari volej, i gostovanje Šomonu koji ima malu dvoranu, neobičnu za francuske prilike, uz vruću atmosferu sa tribina. Jesenja titula apsolutno ništa ne donosi, ali bi pobjede protiv Tuluza i Pari voleja mogle puno da nam donesu", ističe Kolaković.

Osim Kolakovića i Popovića, čast Crne Gore u Prvoj francuskoj ligi brane i Marko Bojić i Gojko Ćuk (Šomon), dok je u drugoj ligi bivši reprezentativac i nekadašnji član Budućnosti i Budvanske rivijere, Aleksandar Milivojević.

"Marko Bojić igra dobro, a Gojko Ćuk na početku sezone nije igrao puno, dok sada, koliko vidim, i statistički igra jako dobro. S obzirom da sa njima igramo vrlo brzo, odgledaću dosta njihovih utakmica. Sa Milivojevićem sam se čuo, ali nisam imao priliku da ga gledam. U ovom trenutku ima problema sa povredom skočnog zgloba i ne igra. Njegova ekipa je treća u drugoj ligi, igraju dobro", zaključio je proslavljeni crnogorski trener.

Bonus video: