Papa test: Bezbolan i brz, a spašava živote

Redovnim kontrolama i rađenjem Papa testa drastično se smanjuje rizik od pojave raka vrata materice jer otkriva i male promjene na ćelijama materice kao i prisutnost HPV virusa - humanog papiloma virusa, glavnog uzročnika karcinoma grlića materice
440 pregleda 0 komentar(a)
stomak, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
stomak, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.12.2014. 17:28h

Rak grlića materice prema podacima WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) je treći vodeći uzrok smrti žena nakon raka dojke i pluća. Zašto toliki broj smrti? Odgovor je jednostavan: veliki broj žena ne radi redovno Papa test.

Papa test je toliko jednostavan, bezbolan i brz i nema razloga da se izbjegava. Ime je dobio po Papanicolau, američkom ljekaru grčkog porijekla koji je prije pedesetak godina otkrio ovaj metodu testiranja. Pomoću njega je moguće detektovati promjene na ćelijama vrata materice, a radi se kod ginekologa uzimanjem uzorka tkiva materice.

Možemo reći da je Papa test standardni dio svakog redovnog ginekološkog pregleda. Redovnim kontrolama i rađenjem Papa testa drastično se smanjuje rizik od pojave raka vrata materice jer otkriva i male promjene na ćelijama materice kao i prisutnost HPV virusa - humanog papiloma virusa, glavnog uzročnika karcinoma grlića materice, što otvara mogućnost pravovremene intervencije i prevencije njegovog napredovanja.

Kako se pripremiti za Papa test?

Rad Papa testa ne zahtijeva velike pripreme. Treba ga izbjegavati za vrijeme menstruacije, jer krv u uzorku može da poremeti rezultate. Najbolje ga je raditi između 10. i 20. dana ciklusa. Takođe, treba izbjegavati tampone, pudere, lijekove za vaginalne infekcije i druge preparate barem 24 sata prije. Ukoliko postoji mogućnost da ste trudni, svakako to napomenite ginekologu prije testiranja.

Uz to, ako postoje naznake urinarne ili vaginalne infekcije obratite se ljekaru prije provođenja testa jer to može da utiče na njegove rezultate. Informacije koje takođe treba da zna ljekar su i: korištenje kontraceptivnih pilula, nedavni operativni zahvati, abnormalni rezultati Papa testa u prošlosti i trajanje menstrualnog ciklusa.

U slučaju da je Papa test uredan, treba ga redovno ponavljati jednom godišnje i to važi za svaku ženu koja je seksualno aktivna i ima navršenih 18 godina. Osim urednog nalaza, postoji nalaz bez abnormalnih ćelija uz upalne promjene - tada je potrebno ponoviti Papa test nakon sprovođenja terapije.

Zadnja opcija je da Papa test pokazuje abnormalne rezultate. Međutim, to ne znači odmah da bolujete od karcinoma jer abnormalne ćelije ne moraju uvijek da pređu u tumorske niti podrazumijevaju maligni tumor. U svakom slučaju, abnormalni nalaz Papa testa zahtijeva dalju kontrolu i praćenje stanja jer je rizik od pojave raka povećan.

Rezultati Papa testa

Promijenjene epitelne ćelije grlića materice koje još uvijek nisu postale tumorske, nazivaju se displazija. Detekcijom takvih abnormalnosti Papa testa otkriva se njihov povećani potencijal da postanu tumorske. U zavisnosti od stepena promjene takvih ćelija razlikujemo blago, umjereno i teško promijenjene ćelija grlića materice.

Vrijeme je da upoznate značenje skraćenice CIN: cervikalna intraepitelna neoplazija.

  • CIN I je zapravo sinonim za blagu displaziju u kojoj promjene zahvataju maksimalno trećinu epitelnog presjeka vrata materice.
  • CIN II označava umjerenu displaziju kada je promjenama zahvaćeno do 60% debljine epitelnog presjeka.
  • CIN III je ekvivalent teškoj displaziji u kojoj je promjenama zahvaćeno više od 60% debljine epitelnog presjeka.

CIS Carcinoma in situ - Kada se radi o kompletnoj zahvaćenosti epitelnog presjeka abnormalnim ćelijama, bez probijanja bazalne membrane radi se o karcinomu koji ne može da metastazira i ograničen je samo na epitel, međutim, kod takve vrste karcinoma postoji visoki rizik od napredovanja bolesti i pojave invazivnog karcinoma.

Uz CIN i CIS, u Papa testu se mogu susresti termini poput ASCUS i AGCUS koji predstavljaju atipične skvamozne ćelije neodređenog značenja. Osim što se Papa testom mogu otriti promjene na epitelu, mogu se odrediti i uzročnici upale poput bakterija (Leptotrix vaginalis, Gardnerella vaginalis, Chlamydia trachomatis), protozoa (Trichomonas vaginalis), gljivica (npr. Candida i Actinomyces) i virusa (HPV i HSV - Humani papiloma virus i Herpes simplex virus tip 2) kao i neki drugi uzročnici pa će ljekar nakon tačne dijagnoze preduzeti dalje mjere liječenja.

Bonus video: