Nikšićki književni susreti: 14 izdavača "Među knjigama"

Književni susreti su utemeljeni 1969. i prvih deset godina išli su svake godine. Posljednji su održani 1994. godine
96 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.12.2014. 07:47h

Nikšićki književni susreti, 17 po redu, koji su obnovljeni nakon 20 godina pauze, počeli su juče i trajaće do 14. decembra. U okviru književnih susreta otvoren je i salon knjige pod nazivom “Među knjigama”, gdje je 14 izdavačkih kuća iz Crne Gore, među kojima i naša kuća koja je dala i sajamski popust, predstavilo svoja izdanja.

“Knjiga se na velika vrata vraća u Nikšić. Nikšić je stvarao i stvara knjige kroz brojna pera svojih pjesnika, književnika, naučnih radnika, publicista“, kazala je otvarajući salon knjiga Sonja Nikčević, predsjednica SO Nikšić.

Književni susreti su utemeljeni 1969. i prvih deset godina išli su svake godine. Posljednji su održani 1994. Novina u obnovljenim književnim susretima je pomenuti salon, a namjera organizatora, Centra za kulturu i Opštine Nikšić, bila je da sugrađanima omoguće da pet dana budu “među knjigama“.

“Salon knjige kreće ovog puta u Gradskoj kući u kojoj je dugo stanovala Dječja biblioteka što ima simboliku i budi neke davno zaboravljene emocije. Mnogi sugrađani koji pamte vrijeme Dječje biblioteke čiji su bili članovi ovih dana će se u nekim zrelim godinama sa svojom djecom i unucima došetati i pronaći neku novu knjigu“, kazala je Nikčevićeva.

Jelena Krsmanović, član Savjeta književnih susreta, kazala je da se nada da će obnovljena manifestacija biti praznik knjige u kome će svi uživati.

Ljubitelji književnosti imaće priliku da svakog dana, u periodu od 11 do 18 časova, obiđu štandove crnogorskih izdavačkih kuća i kupe knjige, ali i da poklone makar jednu knjigu i time obogate književni fond gradske biblioteke “Njegoš“.

U okviru susreta crnogorski pjesnici će se družiti sa učenicima tri osnovne škole, kao i sa korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, biće predstavljena knjiga Buda Simonovića ”Kučka pećina“, književno stvaralaštvo Pavla Goranovića, autorsko veče Obrada Nenezića, kao i veče posvećeno Goranu Gociću, prošlogodišnjem dobitniku “Ninove“ nagrade. Biće organizovano i književno veče Abdulaha Sidrana, kao i veče nikšićkih pjesnika.

Bonus video: