Dani crnogorske kulture: O likovnoj sceni, filmu i kniževnosti

U Palati Kalo u Bariju sinoć je otvorena izložba crnogorskih umjetnika
56 pregleda 0 komentar(a)
Rad Adrijane Gvozdenović
Rad Adrijane Gvozdenović
Ažurirano: 10.12.2014. 19:10h

Ministarstvo kulture u saradnji sa Asesoratom za Mediteran, kulturu i turizam Regije Pulja, Konzulatom Crne Gore u Bariju, fondacijama Gramši i Pino Paskali iz Pulje, i Filmskom komisijom Apulie organizuje manifestaciju “Dani crnogorske kulture u Bariju” koja se održava u glavnom gradu italijanske regije Pulja od devetog do 11. decembra 2014.

U okviru manifestacije, u Palati Kalo u Bariju sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Interakcije - aktuelni trenutak u crnogorskoj savremenoj umjetnosti”, na kojoj je predstavljeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika srednje i mlađe generacije: Teodore Nikčević, Siniše Radulovića, Adrijane Gvozdenović, Tijane Vujović, Adina Rastodera, Vlatke Vujošević,Vane Prelević, Nikole Simanića. Kustoskinja je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a podršku u organizaciji izložbe obezbijedila je italijanska Fondacija Pino Paskali.

Savremeno crnogorsko filmsko stvaralaštvo biće predstavljeno danas projekcijama filmova “Lokalni vampir” Branka Baletića i “Mali ljubavni bog” Željka Sošića u bioskopu Cineporto di Bari - Fiera del Levante. U okviru filmskog segmenta biće organizovan i okrugli sto o prezentaciji crnogorske kinematografije i mogućnostima saradnje, na kojem će učestvovati regionalni asesor za Mediteran, kulturu i turizam Regije Pulja Silvia Godeli, predstavnici Filmske komisije Apulia, te Sehad Čekić, producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, Ivan Đurović, producent i Ivan Marinović, reditelj.

Na Univerzitetu u Bariju sjutra će biti organizovan sastanak o kulturnoj saradnji, podršci za književno prevodilaštvo i mogućnostima zajedničkog učešća na sajmovima knjiga. U crnogorskoj delegaciji, koju će predvoditi pomoćnik ministra kulture Dragica Milić, biće i gradonačelnik Opštine Bar, koji će sa zvaničnicnima Opštine Bari razgovarati o predstojećem bratimljenju gradova Bar i Bari.

Manifestacija je koncipirana kao prilika da se ojača već uspješna saradnja između Crne Gore i Regije Pulja u očekivanju nove generacije IPA prekograničnih programa. U okviru Dana crnogorske kulture biće upriličeni i brojni sastanci sa predstavnicima institucija kulture obje strane, na kojim će se razgovarati o pravcima i mogućnostima dalje saradnje u okviru evropskog programiranja.

Bonus video: