Simonović zadovoljan statusom COK-a

98 pregleda 5 komentar(a)
Dušan Simonović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dušan Simonović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2014. 15:49h

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović kazao je da je zadovoljan statusom te krovne sportske asocijacije u Crnoj Gori, ali i na međunarodnoj sceni, navodeći da bi volio da u narednoj godini njen budžet bude veći i da konačno bude riješeno pitanje službenih prostorija, odnosno Olimpijske kuće.

Simonović je u razgovoru sa novinarima kazao da će COK u 2015. godini na pet velikih takmičenja biti organizator ili pokrovitelj učešća crnogorskih sportista.

"Najveće takmičenje su Evropske igre u Bakuu, gdje se očekuje učešće više hiljada sportista. Učestvovaćemo i na Igrama malih zemalja Evrope, Igrama na pijesku i dva Evropska olimpijska festivala mladih (EYOF), zimskom i ljetnjem", kazao je Simonović.

On je naglasio da je već sada izvjesno učešće vaterpolista, kao i da se očekuje nastup atletičara, džudista, boksera i karatista.

"Učestvovaćemo i na Igrama malih zemalja Evrope na Islandu, takmičenju za koje konkurišemo i da ga organizujemo, 2019. godine. Čekamo ssaglasnost Vlade Crne Gore za organizaciju tog takmičenja", kazao je Simonović.

On je najavio da će Cina Gora imati predstavnike i na oba EYOF-a.

"Na zimskom, od 25. do 30. januara u Austriji i Lihtenštajnu, nastupiće Baranka Nadežda Milošević u slalom i veleslalomu. Ljetnje igre su krajem jula u Tbilisiju", kazao je Simonović.

On je rekao da je COK uputio zahtjev Vladi za kasarnu u Lepetanima, koja je planirana da bude mini olimpijski centar, trenažni centar za pripremu crnogorskih sportista.

Najavljena je mogućnost da se i u Kolašinu napravi mini trenažni centar.

Direktor COK Predrag Marsenić kazao je da su pripreme za Evropske igre počele još prije godinu.

"Za sada sigurno učestvuju vatrerpolisti, mlada reprezentacija čiji je selektor Mirko Vičević, a koja je nastup izborila osvajanjem titule prvaka Evrope na Malti 2013. godine. Učestvuje atletska reprezentacija, čije je takmičenje, treća grupa Evropske lige, unijeto u program Evropskih igara", rekao je Marsenić.

On je kazao da će Crna Gora u Bakuu imati brojnu ekipu, podsjećajući da je već sada izvjesno učeće i dva boksera, Alena Beganovoića i Boška Draškovića.

"Očekujemo učešće i nekoliko džudista i karatista. Kvalifikacije za Evropske igre po sportovima zamišljene su tako da samo najbolji izbore plasman. Postoji mogućnost da u nekim sportovima dobijemo i specijalne pozivnice", rekao je Marsenić.

On očekuje da će Evropske igre i medijski biti dobro propraćene.

"Zanimljiovo je da je smještaj novinara planiran u neposrednoj blizini olimpijskog sela. Pres ataše COK-a u Bakuu biće Aleksandar Radović (novinar TV Vijesti)", kazao je Marsenić.

Saopšteno je da će COK najbolje sportiste i ekipe u 2014. godini proglasiti na svečanosti 24. decembra.

Bonus video: