WADA: Veliki broj novih doping preparata dolazi iz Kine

0 komentar(a)
WADA, Foto: Arhiva "Vijesti"
WADA, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2014. 11:32h

Veliki broj novih doping proizvoda, sa kojima je nemoguće dobiti bitku sadašnjim tehnikama detekcije, stižu iz Kine, ocijenio je danas predsjednik Svjetske antidoping agencije (WADA) Krejg Ridi.

"Ogroman broj nepoznatih supstanci pojavio se na tržištu. Internet je divna stvar za dobrobit čovečanstva, ali isto tako pruža široku lepezu mogućnosti da čovjek izabere šta god poželi, ijnego što i saznamo da je na tržistu", rekao je Ridi u intervjuu agenciji AFP.

On je naglasio da se problemi sa dopingom drastično povećavaju.

"Mnogi od tih sredstava dolaze iz Kine. Razgovarai smo o tome sa kineskim vlastima na najvišem nivou. Oni shvataju težinu problema, ali je i za njih borba sa tim veliki izazov", rekao je Ridi.

On je ocijenio rad Kineske antidoping agencije kao odličan.

"Imam sve dokaze da oni ozbiljna pristupaju svom poslu", rekao je Ridi.

Kako prenosi AFP, steroidi i eritropoetin (EPO) proizvode se u velikim količinama u skrivenim fabrikama u Kini i drugim azijskim zemljama, a usavršene su i supstance koje prikrivaju upotrebu dopinga.

Više od 200.000 antidoping testova se godišnje izvrši u ij, od kojih je 1,3 odsto pozitivno, ali Ridi smatra da svaka zemlja mora da uloži još veći napor u borbi protiv nedozvoljenih sredstava.

"Iskreno rečeno, sadašnjim metodama ne možemo da dobijemo trku sa dopingom. Potrebne su nam pametnije metode, kako bi radili na iskorenjivanju ovog problema", rekao je Ridi.

WADA od 1. januara počinje primjenu novog kaznenog pravilnika, po kome će za svaki doping prekršaj odmah biti izricana četvorogodišnja suspenzija, a na meti će posebno biti treneri koji pomažu sportistima u dopingovanju.

Bonus video: