SAD: Novi protesti zbog ubistava Afroamerikanaca, blokirani autoput i pruga

Demonstranti su se tokom protestne šetnje zaustavili pored Gradske vijećnice Berklija, gdje im se obratio jedan vijećnik i najavio da će zatražiti istragu u vezi reakcije policije na proteste održane proteklog vikenda, prenijela je agencija AP
2 komentar(a)
SAD, Berkli, Kalifornija protest, Foto: BETA AP
SAD, Berkli, Kalifornija protest, Foto: BETA AP
Ažurirano: 10.12.2014. 08:18h

Stotine demonstranata prošetale su centrom kalifornijskog grada Berklija, protestujući zbog više slučajeva ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca koja su u posljednje vrijeme počinili bijeli policajci.

Demonstranti su se tokom protestne šetnje zaustavili pored Gradske vijećnice Berklija, gdje im se obratio jedan vijećnik i najavio da će zatražiti istragu u vezi reakcije policije na proteste održane proteklog vikenda, prenijela je agencija AP.

Zbog sinoćnjih protesta je kao mjera predostrožnosti bila zatvorena glavna autobuska stanica u centru Berklija, dok je sjednica Gradskog vijeća zakazana za sinoć otkazana poslije prijetnji da će ona biti nasilno prekinuta, izjavio je gradonačelnik Berklija Tom Bejts.

Zvaničnici tog grada na sjeveru Kalifornije su naveli i da je jedno vrijeme bio prekinut željeznički saobraćaj između stanica Okland Koliseum i Ričmond.

Demonstranti su tokom protesta blokirali i lokalni autoput, kao i željezničku prugu, a policija je uhapsila 223 osobe zbog opiranja hapšenju, ometanja rada policije i drugih optužbi, izjavio je pomoćnik šefa saobraćajne policije Erni Sančez.

Jedna žena je u saobraćajnoj gužvi uzrokovanoj protestima počela da se porađa, ali su vatrogasci uspjeli da je na vrijeme odvezu u bolnicu, javila je lokalna televizija.

Bonus video: