Žene bi trebalo da dobiju plaćeno odsustvo za bolne menstruacije?

enstrualno odsustvo već je prepoznato u azijskim zemljama poput Japana i Indonezije
82 pregleda 0 komentar(a)
stomak, PMS, Foto: Shutterstock
stomak, PMS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 17:46h

Žene koje pate od menstrualnih bolova i osjećaju se ošamućeno tih dana u mjesecu bi trebale da dobiju plaćeno odsustvo od nekoliko dana, smatra profesor ginekologije dr Gedis Grudzinskas iz bolnice St Bartholomew u Londonu. On vjeruje kako bi se time olakšalo ženama, ali im se povećala motivacija i produktivnost na poslu, piše Daily Mail.

"Neke žene osjećaju bol, mučninu i grčeve, a odlazak na posao prvih dana menstruacije za mnoge je noćna mora ", objašnjava dr Grudzinskas.

Poput porodiljskog odustva, onaj za vrijeme menstruacije ne bi trebao smanjivati izglede žene za povišicom ili drugom vrstom napretka u karijeri, prenosi 24sata.hr

Menstrualno odsustvo već je prepoznato u azijskim zemljama poput Japana i Indonezije, a u Japanu je 1974. godine zakonom dopušten plaćeno odsustvo ženama koje imaju teške fizičke simptome uslijed menstruacije. Tajvanski zakon dopušta ukupno tri dana na godinu plaćenog dopusta zbog menstruacije.

Koncept plaćenog odsustva za vrijeme menstruacije tema je rasprave i u Rusiji i Kanadi. Stručnjaci smatraju kako se muškarcima koji protestuju zbog takvih ideja treba reći "Vi niste ti koji imaju menstruaciju, koji zatrudne, idu na vještačku oplodnju i prolaze porođaj". Samim time, nije ni potrebno da razumiju, kaže Grudzinskas.

Bonus video: