Preminuo Džoni Hodžić

Svojim višedecenijskim umjetničkim angažovanjima u KIC-u “Budo Tomović“ i manifestacijama kulture u Podgorici i Crnoj Gori, kao organizator, glumac, scenarista, reditelj, dao je nemjerljiv doprinos u razvoju i konstantnom podsticanju kulturne scene u zemlji i van njenih granica
377 pregleda 25 komentar(a)
Džoni Hodžić, Foto: Boris Pejović
Džoni Hodžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2014. 13:12h

Crnogorski glumac i reditelj Džoni Hodžić, jedan od osnivača i rukovodilaca teatra DODEST, koje ove godine obilježava četrdeset godina postojanja, i jedan od osnivača i direktora Festivala internacionalnog alternativnog teatra, preminuo je juče u Podgorici.

Džoni Hodžić rođen je u Gusinju 22. februara 1955. godine.

Svojim višedecenijskim umjetničkim angažovanjima u KIC-u “Budo Tomović“ i manifestacijama kulture u Podgorici i Crnoj Gori, kao organizator, glumac, scenarista, reditelj, dao je nemjerljiv doprinos u razvoju i konstantnom podsticanju kulturne scene u zemlji i van njenih granica.

Ostaće upamćen kao glumac koji je ostvario preko trideset naslovnih uloga u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji. Režirao je desetak predstava, nekoliko dokumentarnih i kratkih filmova. Za svoj multidisciplinarni umjetnički rad dobio je preko šezdeset nagrada i priznanja, bio je ličnost godine 2002, kao i laureat Decembarske nagrade grada Podgorice. Na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra osim u organizacionom, nastupao je i u kretaivnom dijelu, tako su u okviru festivala izvođenje njegove predstave, od kojih se najviše izdvojila koreodrama “Umir”. Tu su i predstave “Đetići u parlamentu”, “Dukljanske molitve”, “Sve o Tamari”, “Tajna čarobne gitare”, “Novećento”, “Ebeceda”. Veliku pažnju izazvala je i Hodžićeva predstava “Kučkini sinovi”, koju je radio po poeziji Jevrema Brkovića iz istoimene knjige (1984). Brojna publika potvrdila je opravdanost ovakvog teatarsko-poetskog istraživanja.

Posljednja predstava na kojoj je Hodžić radio je “Okean ljubavi” u produkciji pozorišta DODEST. Riječ je o multimedijalnom komadu, zasnovanom na pjesničkoj zaostavštini Mevlane Dželaludina Rumija, koji priča o multinacionalnoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori i pokazuje da njene različitosti obogaćuju i spajaju.

“Današnja teatarska scena u Crnoj Gori kao da je razapeta između konzervativizma i eksperimenta, između produkcijskih limita i erupcije talenta... - Sa žaljenjem moram konstatovati da današnja crnogorska pozorišna scena ponovo boluje dječije bolesti.Dobri projekti svedeni su na nivo incidenta. Istina da na to najviše utiče produkcijska limitiranost ali i oni ljudi koji drže određene, ničim zaslužene, pozicije, koje je vlastiti konzervativizam odavno pojeo i koji pokušavaju da uguše sve ono što nije ispod njihovog šinjela, što im je novo i nerazumljivo. Oni još uvijek žive u nekim davno prošlim vremenima, no srećom Crna Gora je uvijek imala dovoljno talenata koji znaju da eksplodiraju i da uzburkaju i unište nametnutu žabokrečinu. Pravi talenat i pravu modernu ideju ništa ne može zaustaviti”, prokomentarisao je Hodžić aktuelnu teatarsku scenu u Crnoj gori, u ranijem intervjuu “Vijestima”.

Izuzetan doprinos Džoni Hodžić dao je i u otkrivanju i afirmaciji mladih stvaralaca. Svojim načinom kazivanja stihova i svojim Teatrom poezije sa autorskim predstavama: “Džoni Hodžić - Lično, sasvim lično”, “Džoni Hodžić - Bandit ili pjesnik”, “Poeme ljubavi i smrti”, dao je izuzetan doprinos razvoju govorne kulture i afirmaciji i popularizaciji crnogorskog pjesništva.

“Uspjesi, znanje i kreativnost, odnos prema saradnicima na poslu, uticali su da mu se u KIC-u 'Budo Tomović', gdje je u stalnom radnom angažmanu, povjeravaju najodgovorniji zadaci. Smrt ga je zatekla na mjestu organizatora dramskog programa KIC-a 'Budo Tomović', saopšteno je iz KIC-a.

Komemoracija povodom smrti Džonija Hodžića održaće se sjutra u KIC-u Budo Tomović sa početkom u 10 sati.

Bonus video: