"NIJESU IZNENAĐENI"

Popović, Kočan i Pavlović: Stanković pomaže osumnjičenima za genocid da izbjegnu pravdu

Po njihovim riječima u njihovoj krivičnoj prijavi za genocid, kao i u onoj za deportacije, navedeno je mnoštvo ne samo posrednih, nego i neposrednih dokaza najveće dokazne snage
125 pregleda 21 komentar(a)
Esad Kočan, Milan Popović, Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Esad Kočan, Milan Popović, Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2014. 10:49h

Milan Popović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Esad Kočan, glavni i odgovorni urednik crnogorskog nezavisnog nedjeljnika Monitor i Koča Pavlović, poslanik Demokratskog fronta i Pokreta za promjene u Skupštini Crne Gore podsjećaju da su kako ističu poslije skoro tri mjeseca tišine, a samo 24 sata nakon Konferencije za medije 4. decembra 2014. na kojoj su objelodanili krivičnu prijavu protiv protiv Mila Đukanovića i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) za zločin genocida 1994-2014.,, iz VDT obaviješteni da je povodom ove prijave "tužilaštvo ocijenilo da nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

"Pošto VDT očigledno nije smatralo da o tome treba da obavijesti i javnost, to umjesto njega evo činimo mi. Pri tome, obavještavamo javnost i o tome, da o jednoj drugoj našoj krivičnoj prijavi, bliskoj ovoj, protiv istih osumnjičenih, za ratni zločin deportacija 1992., od 3. maja 2012., VDT, do današnjeg dana, nije učinilo ni ovoliko, to jest o svom stavu, ovakvom ili drugačijem, nije obavijestilo, ne samo javnost, nego ni nas trojicu kao podnosioce prijave", ističe se u saopštenju Popovića, Kočana i Pavlovića.

Dodaje se da odbacivanje odnosno ignorisanje ove dve prijave, kao i onih u slučaju Afere snimak, KAP, Telekoma, i mnogih drugih, njih nije iznenadilo.

"I na Konferenciji za medije 4. decembra istakli smo, kako je malo vjerovatno, da VDT uopšte može početi da radi svoj posao, sve dok je u Crnoj Gori na vlasti, naš vrhovni oligarh, kleptokrata i uzurpator, Milo Đukanović. Nada nekih krugova, u Crnoj Gori i van nje, da novi VDT, Ivica Stanković, u tom pogledu, može nešto da promijeni, pokazala se kao neosnovana. Ali je zato on sam, ovakvim stavom o našoj prijavi za genocid, postao dio opstrukcije, to jest pomaganja prvoosumnjičenima, da izbjegnu pravdu", stoji u saopštenju.

Po njihovim riječima u njihovoj krivičnoj prijavi za genocid, kao i u onoj za deportacije, navedeno je mnoštvo ne samo posrednih, nego i neposrednih dokaza najveće dokazne snage, među ovim potonjim posebno i svjedočenje žrtve i svjedoka, Ibrahima Čikića, koji zbog svoje hrabrosti, i ovih dana prolazi pravu golgotu.

"Dokaza ima, države, pravosuđa, posebno VDT-a nema. Ne samo Ibrahim Čikić, nego i cela slobodoljubiva Crna Gora, u pogibeljnoj je opasnosti. U začaranom krugu, u kojem se, na nekažnjivost zločina i zarobljene institucije, nadovezuje produženi progon žrtava i svjedoka. Sve uz pomoć „naših bivših“, nekada antiratnih i manjinskih, sada glavnih pomagača vrhovnom oligarhu, u ovom začaranom krugu. Ali je upravo zbog toga, naša najveća građanska dužnost, da borbu za uspostavljanje vladavine prava, nastavimo bez uzmicanja i uslova", zaključuje se u saopštenju.