Novak Uskoković uskoro u sudnici: Perović sudi za "svinjariju"

148 pregleda 5 komentar(a)
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2014. 07:01h

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Jelena Perović sudiće u predmetu protiv glavnog i odgovornog urednika “Informera” Novaka Uskokovića, zbog tekstova objavljenih u tom tabloidu, kojima se izaziva vjerska i nacionalna mržnja prema albanskom narodu.

Sutkinja još nije zakazala početak suđenja.

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Uskokovića prošle sedmice i tereti ga za krivično djelo povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, za koje je predviđena novčana kazna od tri do 10.000 eura.

“Informer” je, u oktobru, nakon prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu i slavlja Albanaca u pojedinim gradovima Crne Gore, objavio tekstove “Šiptarska svinjarija”, “Šiptarska svinjarija: bauk nacionalizma se nadvio i nad Crnom Gorom”, “Albanci orgijali po CG, režim u PG baš briga” i “Bolest mozga: Albancinačisto poludeli”, kao i tekst koji počinje rečenicom “Šiptari nastavljaju da lupetaju gluposti".

U tužilaštvu smatraju da je Uskoković javno izložio poruzi manjinski narod, tako što je kao odgovorno lice odobrio da se objave omalovažavajući sadržaji.

Krivične prijave protiv “Informera”, Uskokovića i dva autora pomenutih tekstova ranije su podnijeli predstavnici albanskih stranaka.

Distribuiranje objavljenih sadržaja tog tabloida je od ljetos više puta sudski zabranjivano zbog vulgarnih tekstova u kojima brutalno napadaju direktoricu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanju Ćalović.

Bonus video: